Румен Радев ще представлява България на предстоящото извънредно заседание на Европейския съвет

  • 08 февруари 2023 14:03

  • 370
  • 1
Румен Радев ще представлява България на предстоящото извънредно заседание на Европейския съвет
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Министерският съвет одобри позицията на България за участие в извънредното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 9 и 10 февруари 2023 г. в Брюксел, Кралство Белгия. Република България ще бъде представена от президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Основните теми, които европейските лидери се очаква да обсъдят на извънредното заседание на Европейския съвет, са Украйна и Русия, както и икономика и миграция.

В контекста на икономиката се очаква лидерите да приемат заключения, които поставят основите на действия, насочени към гарантиране на дългосрочна конкурентоспособност, икономическо благосъстояние и водеща роля на световната сцена за Европейския съюз (ЕС). Тези действия са базирани на всеобхватен подход за укрепване на икономическата, индустриална и технологична база на Съюза и на европейския суверенитет и стратегическата автономност.

Европейските лидери ще обсъдят още ситуацията с миграцията и ще оценят изпълнението на заключенията от юни, октомври и декември 2021 г., с цел засилване на работата в следните направления: По-ефективен контрол на външните граници на ЕС; Засилени външни действия със страните на произход и транзит; Засилване на сътрудничеството при връщане и реадмисия; Борба с контрабандата на мигранти; Напредъкът по Пакта за миграцията и убежището.

Румен Радев обсъди с Шарл Мишел необходимостта от реформи в политиката по миграция

Със свое решение от днес правителството одобри позицията на страната ни за участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се проведе на 14 февруари 2023 г. в Брюксел.

По време на заседанието министрите ще обсъдят икономическите и финансовите последици от агресията на Русия срещу Украйна и ще проведат дискусия по прегледа на икономическото управление в ЕС.

Очаква се министрите да одобрят проект на Решение за изпълнение на Съвета на ЕС за одобряване на изменение на Плана за възстановяване и устойчивост на Германия, както и мандата на ЕС за срещата на министрите на финансите и на управителите на централните банки на държавите от Г-20 на 23-24 февруари 2023 г.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
370 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ЕС

2023.02.08 | 17:44

1
послушната слушалка на другаре п.уткин е отново сред нас, така че пак нищо съществено не можеме да обсъдиме!

Добави коментар

Водещи новини