Десислава Атанасова сезира КЗД по случая Морфов-Будинов

  • 08 февруари 2023 13:06

  • 874
  • 2
Десислава Атанасова сезира КЗД по случая Морфов-Будинов
© Булфото (архив)

Председателят на ПГ на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в в 48-то Народно събрание Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, сезира Комисията за защита от дискриминацията за нарушение на принципа на равно третиране и недискриминация по отношение на актьора Евгени БудиновЕвгени БудиновЕвгени Будинов е актьор, роден в София. През 2004 г. завършва НАТФИЗ в класа на Стефан от страна на режисьора Александър Морфов.

В сигнала си Атанасова прилага публикуван видеозапис от 05.02.2023 г., който по същество е изказване на режисьора Морфов по отношение на освобождаване на актьора Евгени БудиновЕвгени БудиновЕвгени Будинов е актьор, роден в София. През 2004 г. завършва НАТФИЗ в класа на Стефан от спектакъла „Хъшове“. Според Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, изказването представлява монолог на режисьора, което е своеобразно слово на омраза, с което той не само подбужда, но и разпространява и оправдава думите си спрямо Будинов на основата на политическата му принадлежност.

"Изказванията на режисьора имат обществено влияние и достигат до широк кръг адресати с оглед професионалната му ангажираност. От видеозаписа е видно циничното изказване на Морфов, съдържащо обидни квалификации към доказал се актьор, основани на неговата политическа  принадлежност и убежденията, които има", пише още в сигнала. От него става ясно още, че режисьорът нарича Будинов „гербаджийски боклук“ и изразява негативната си позиция към политическа партия ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, в частност Евгени БудиновЕвгени БудиновЕвгени Будинов е актьор, роден в София. През 2004 г. завършва НАТФИЗ в класа на Стефан като неин член: „…Съжалявам, но никога не съм крил своите антипатии към Банкя, Борисов и сие. Не може човек с тези разбирания и тази позиция в живота да е част от нашето представление…“

Манев коментира скандала Будинов-Морфов: О времена, о нрави!

"Считам за недопустимо ограничаване на правото на труд на който и да е български гражданин на основата на неговата политическа принадлежност. Морфов използва репресивни средства и методи, с които посочва лицата с „различни“ възгледи и убеждения съгласно неговите лични възприятия", пише Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, към КЗД.

Тя допълва, че Александър Морфов е талантлив режисьор и има правото на своите политически убеждения, но подобно право има всеки, който работи не само в Народния театър, а където и да било. "България е свободна и демократична държава и политическите възгледи не са определящи за кариерното развитие на когото и да било. В Народния театър работят едни от най-добрите български актьори и всеки от тях вероятно има своята позиция по политическите теми. Всеки от тях има правото да изразява тази позиция публично. На практика не малко актьори и режисьори са подкрепяли различни политически сили. Това нито ги е направило по-малко талантливи, нито им е попречило да радват публиката в театъра и киното", се казва още в сигнала.

Подчертава се и че преценката на Морфов не е основана на професионалните качества на актьора Будинов, а издига „морална летва" пред участието му в спектакъла, основана на политически възгледи, без оглед на други качества. Режисьорът издига членството в партията като ръководно начало за оценка на таланти.

"С изказването си Александър Морфов е осъществил дискриминация спрямо Евгени БудиновЕвгени БудиновЕвгени Будинов е актьор, роден в София. През 2004 г. завършва НАТФИЗ в класа на Стефан на основата на признаците „политическа принадлежност“ и „убеждения“ в сравнение с останалите актьори, участващи в постановката „Хъшове“, които не принадлежат към политическа партия ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и не споделят идеите и целите й", пише в заключение Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, и моли на основание чл. 50 от ЗЗДискр. да се образува производство и да се установи налице ли е дискриминация по отношение на Евгени БудиновЕвгени БудиновЕвгени Будинов е актьор, роден в София. През 2004 г. завършва НАТФИЗ в класа на Стефан по признаци „политическа принадлежност“ и „убеждения“, както и да се  наложат предвидените в закона санкции и принудителни административни мерки.

Радина Лазарова
874 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Хм

2023.02.09 | 14:02

2
Доколкото се разбира от справка за доходите на Морфов от Народния театър на месец получава 20000 лв от които 6000 заплата и останалите представете си авторски. Вие имате ли такива доходи. Сега по важното е че е одобрен да направи постановка в най путинския театър - Гогол. Ами вас защо не ви одобряват. Сигурно е велик
НСО

2023.02.08 | 13:54

1
Мийте ги тия ПОТКИ бе, усмърдеха ни душата.

Добави коментар

Водещи новини