Дипломат: Има тясна връзка между задълбочаващата се политическа криза у нас и войната в Украйна

  • 07 февруари 2023 12:01

  • 608
  • 2
Дипломат: Има тясна връзка между задълбочаващата се политическа криза у нас и войната в Украйна
© Булфото (архив)

24/02 се нарича подкастът за войната в Украйна на Едвин Сугарев, поет, публицист, дисидент, дипломат. В 12 епизода той ще представи гледната точка на съвременни български интелектуалци.

"Мотивът е очевиден – войната е най-големият срив в съвременния свят. Визията на писателите и интелектуалците за нравствените предизвикателства на тази война е много важна. Те не трябва да мълчат", поясни авторът пред БНР.

Политолог: Малка е вероятността за редовен кабинет с мандатоносител ПП и ДБ

Гледната точка на писателите, на интелектуалците е ясен коректив, убеден е Сугарев. "Войната ни поставя въпроса как се стигна до всичко това, до тази касапница, след като имаме опит от Първата и Втората световна война..."

Най-значими за България са не толкова процесите, свързани с икономическите проблеми, които възникват покрай войната, смята той. "Най-рисково е раздвоението в българското общество, двоуменето дали трябва да бъдем в защита на Украйна, или може да следваме някакъв друг път..."

Подкастът ще огласи позицията на различни съвременни интелектуалци. Първият епизод е с писателката Теодора Димова. Сугарев планира по един епизод месечно, като всеки от тях ще бъде с продължителност около час.

Има много тясна връзка между задълбочаващата се политическа криза в България и войната в Украйна, "както и с появилите се русофилски тенденции в българската политика, които търсят възможност (въпреки това драстично престъпление) да останат на повърхността и да послужат за преориентиране на България към друга геополитическа посока", коментира още Едвин Сугарев в предаването "Хоризонт до обед".

Нестабилността подяжда доверието в самата политическа система. Хората вдигат ръце и просто се отказват да гласуват, отчита той относно актуалната политическа ситуация.

Сугарев прогнозира, че има доста голяма вероятност патовата ситуация от досегашните 4 избора да се повтори. По думите му "политическите сили по-скоро са се ориентирали към местните избори" и "може би ще използват и този път възможността, под формата на неуспешен парламент, да продължат своята предизборна кампания за следващите избори".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
608 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ххс

2023.02.07 | 12:38

2
Един, самото му име показва, че е завършен кретен
Надали

2023.02.07 | 12:09

1
Долнопробни са ни политиците

Добави коментар

Водещи новини