Външният министър с подробности за изчезналия българин при земетресението в Турция

  • 07 февруари 2023 10:23

  • 4198
  • 8
©

Около 750 секции се очаква да бъдат разкрити за вота зад граница на 2 април 2023 г. Това заяви служебният външен министър Николай МилковНиколай МилковНиколай Милков е роден на 10 декември 1957 г. в София.   Завършил е Френската гимназия в София, на брифинг за медиите днес.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 693

Той определи като основен приоритет на Министерство на външните работи организацията на изборите в чужбина. И обясни, че ще бъдат ангажирани всички структури на ведомството. 

По думите му над 1 000 души ще бъдат командировани. Според него тази промяна се изисква заради въведените промени в Изборния кодекс. 

План-сметката за изборите е около 8 млн. лв. По-високата цена се дължи на различни разходи, свързани с командировките, но също и на увеличението на възнагражденията на служителите на СИК, както и на по-големия брой хора, които ще бъдат командировани за изборите в чужбина, отбеляза Милков. 

Унищожителното земетресение в Турция: Ден 2

Външният министър коментира и земетресението в Турция и Сирия. 

България е страната, която много бързо успя да окаже помощ. Имаше три полета на самолети „Спартан“, ценна и важна помощ. МВнР допринесе за организацията като чрез посолството координирахме как се случват нещата. Оставаме във връзка. Следим ситуацията с изчезналия българин. Неговите роднини са отишли на място. Консулската служба е във връзка с тях. Надяват се, че е възможно да е жив. Има редица извадени и настанени в болница, не са идентифицирани. Надеждата е че той е сред тях, уточни Милков. 

Според него няма индикации и прогнози за увеличаване на бежанската вълна след унищожителното земетресение. 

Министър Милков изказа съболезнования на близките на ранените и загинали при земетресението в Турция. 

Сред приоритетите си в рамките на служебният кабинет, Милков изтъкна работата по приемане на България в Шенген. Той подчерта, че следващата седмица му предстои участие в конференция в Хага. Външният министър отбеляза, че България е получила обратна връзка относно представения първоначален меморандум за членство в ОИСР, като оценките са положителни. 

По отношение на РСМ, Милков заяви: Знаете какво е отношението, което ние взехме относно 4 януари. От бездействие по отношение на репресиите срещу българските граждани и хората с българско самосъзнание, властите в РСМ пристъпиха към действие и се видя какво е това действие. Тук става дума за това, че не можем да не констатираме с дълбоко съжаление, че опитите за надграждане на отношенията с РСМ бяха минирани от властите в РСМ, които не допуснаха отдаването на почит към Гоце Делчев. Ние се постарахме да размразим отношенията. 

Първоначално беше позволено трима граждани да се поклонят на гроба на Гоце Делчев, след протест беше разрешено на петима човека. След което спря системата им за пропускане, която не работеше в продължение на четири часа, тя не работеше само в едната посока, което показва цялата инсценировка. Тези, които успяха да влязат, бяха недопуснати до черквата. Никой от тези хора, които пътуваха от София, не успя да се поклони в черквата. За сметка на това бяха арестувани и бити хора, добави още министърът на външните работи.

Служебният министър отбеляза, че Християн Пендиков ще бъде настанен в жилище, което Министерството на външните работи ще му осигури. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
4198 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Сърбеца

2023.02.07 | 13:32

7
Министър грозников, хамериканският подлога

2023.02.07 | 13:35

8
точно +++
опс

2023.02.07 | 12:03

6
Три дни преди земетресението всички западни посолства на пускат Турция. Запитани от турските власти ,обяснили за "терористични" заплахи.
Мда

2023.02.07 | 10:53

1
Американските ционисти сготвиха Ердоган и неговото " икономическо" чудо.
до долния педал-джендър

2023.02.07 | 11:50

5
ФАКАЙ СЕ САМ ТРЕТОПОЛОВ ПЕДАЛ.
МАДАР ФАКАР

2023.02.07 | 11:06

2
ДА ТИ ФАКАМ МОЗЪКО ПРОС
Чичо Сам

2023.02.07 | 11:28

4
Или всичи срещу русия или земен тръс. Знаеш,, че е абсурдно, но си имай едно на ум. Днес господаря е един и всички ще лижете 3адника му. Това е. Свиквайте.
SARS

2023.02.07 | 11:26

3
Предизборно земетресение.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини