Министърът на културата: Докато имаме паметта за Левски, ние ще имаме бъдеще

  • 06 февруари 2023 14:24

  • 349
  • 3
Министърът на културата: Докато имаме паметта за Левски, ние ще имаме бъдеще
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Докато имаме паметта за Левски, ние ще имаме бъдеще. Докато осмисляме неговите идеи за свобода не само на нацията ни, но и за лична свобода, за толерантност, докато осмисляме всичко това, ние ще имаме бъдеще. Това каза служебният министър на културата Найден Тодоров Найден Тодоров Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и по време на научната конференция “150 години безсмъртие: Васил Левски, революцията и бъдещият свят”, предаде БТА.

Форумът се организира от Института за исторически изследвания при БАН и Софийския университет “Св. Климент Охридски” и бе открит в Тържествената зала 1 на СУ. Сред гостите беше и служебният заместник-министър на културата доц. д-р Пламен Славов.

Един от най-големите проблеми на нашето съвремие, е липсата на памет и точно поради тази причина, вашата работа е толкова важна, каза още министър Тодоров. С уточнението, че бидейки неисторик няма как да знае дали са верни, или не, той припомни легендарните думи на Тефик Бей за Васил Левски: “Ние живеем, за да умрем, той умира, за да живее”. Всъщност той умира, за да живеем ние, каза министърът и допълни, че най-невероятното е, че със своето дело, със своя идеализъм, дори със своята кончина, Левски е причината ние да сме днес тук.

Тодоров  отбеляза, че днес е времето да се замислим дали живеем, за да умрем, или живеем, за да живеят нашите деца и да имат те една България, която да ги обича и която да обичат. Поради тази причина вашата работа е толкова важна, обърна се той към учените, участващи във форума. По думите му благодарение на институции като Института за исторически изследвания при БАН и Софийския университет, ние ще имаме историческа памет. Благодарение на вашата работа ние ще помним кой е Левски и ще можем да продължим напред неговото дело, каза още министърът.

Заместник-ректорът на Софийския университет по учебната дейност доц. д-р Георги Вълчев напомни, че днешното научно събитие е част от голямата Национална програма, фокусирана върху 150-годишнината от гибелта на гения на българската национална революция Васил Левски. Той благодари на Министерството на културата за създаването на тази програма и за целевото финансирана от българското правителство. Това, според него, е знак, че Васил Левски действително тежи със своето дело и със своя поглед и подвиг върху обществения живот на България до ден днешен. 

Във времена, когато сякаш сме изпаднали в политическа безпътица, когато в рамките на къси срокове минаваме от избор в избор, без да се намират посоките, без да се очертават тенденциите, които ще определят нашето развитие, да се върнем към делото и личността на Васил Левски, на неговото значение в онова паметно време, когато българите всъщност успяха, въпреки всички тежки препятствия, през които трябваше да преминават, да се докоснат до новото време, да усвоят най-напредничавите идеи, които бяха свързани със свободата, с националната, с личната свобода, действително си струва, каза Вълчев. Той добави, че ние трябва да полагаме всички усилия този разказ и тези послания за хората от онова време да бъдат част от съвременния ни живот и най-вече да стигат до младите поколения.

Молдова одобри изграждането на паметник на Васил Левски в Тараклия

Конференцията протича в няколко панела в Тържествената първа зала на СУ, а следобедните заседания ще са Конферентната зала в северното крило на университета. В нея участват учени от от много научни, културни и университетски структури в цялата страна.

Форумът цели да събере утвърдени учени и водещи млади специалисти, които да представят и дискутират различни аспекти от живота и делото на Васил Левски в контекста на европейското политическо мислене през ХIХ в. и на българското националноосвободително движение през 60-те и 70-те години на ХІХ в. Сред изявените специалисти, които участват в него, са проф. д-р Пламен Митев (СУ), който ще представи доклад на тема “Васил Левски, Арабаконашкото приключение и комитетското дело (нови историографски прочити и предизвикателства)”; проф. дин Орлин Събев (ИБЦТ-БАН), който ще представи личността и делото на Васил Левски в османските архиви; проф. д-р Пламен Павлов (ВТУ), който ще говори по темата “Васил Левски и така наречената “средна класа” в българското възрожденско общество”.

Събитието е част от Националната програма за отбелязване на 150 години от гибелта на Васил Левски под патронажа на Президента на Република България.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
349 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
въпрос

2023.02.06 | 17:00

3
Тоя пък на какво отгоре се хили като пача? На резила си ли?!
!!!

2023.02.06 | 15:06

2
Добре е научил наизуст редовните клишета, изговаряни в подобни случаи, на нека новият министър на културата отговори на следните въпроси, ако е истински голям музикант и човек с достойнство! А ако е само лакей на фатмака от село Славяново, проносиран кремълски лакей, който прави държавата ни за срам и резил по света, тогава нека да мълчи и да продължава с със сикаджийските и кремълси опорки! Първо: Ще остави ли Народния театър в мръсните ръце на сарайското чудовище, понеже на това чудовище не му стигнаха милионите от "обръчи от фирми", сараите и дворците ,строени незаконно, яхтите, ТЕЦ"Варна", топлите ,студени и други резерви, не му стигна и личното му пристанище, обслужващо единствено Москва, при това незаконно, защото никой не знае какво пристига и какво се изнася от него! та с две думи, ще жертва ли големия Александър Морфов за сарайския лакей Василев и грозната, нагла и до цинизъм безсрамна Велислава - пиарката на сарайския султан? Тя пък много бързо сколасала да уреди фирма на дъщеря си в театъра! Второ: Запознат ли е новият министър с потресаващата простащина на някаква Десислава, предизвикала чутовен скандал във Франция, като отказала в специално организирано за Кирил Кадийски честване? Запознат ли е новият културен министър с "творческата биография" на тази сикаджийска слугиня, която била специалистка по мениджмънт на малък бизнес, но някой герберастки умник я изпратил директор на културния ни център в Париж? Има и много други въпроси, но основният все пак е: Лесно ли беше решението на г-н Тодоров да замени диригентската палка с ибрика, и да тича до сараите да подмива с него задника на чудовището, което Костов нарече "Проклятие на България"! А, и добре ли се чувства като министър на човек, уличен от Държавния Департамент като назначен за български президент от Кремъл и вече доказана кремълска подлога?!

2023.02.06 | 14:54

1
ДьеПьеСьето работи по въпроса заедно с путинските говнояди. Левски бил престъпник, а турците си били просто вършели работата и налагали закона в периода на съвместно съществуване. Не е имало робство, въстания, кланета.... Честито. Пак да гласуваме за същите продажници.

Добави коментар

Водещи новини