Началникът на отбраната: Само с вдигане на заплатите трудно можем да бъдем конкурентни на пазара на труда

  • 06 февруари 2023 12:07

  • 507
  • 2
Началникът на отбраната: Само с вдигане на заплатите трудно можем да бъдем конкурентни на пазара на труда
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Само с повишаване на възнаграждението трудно можем да бъдем конкурентни на пазара на труда. Това каза началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов на пресконференция в Министерството на отбраната (МО), попитан за затрудненията с набирането и задържането на войници в Българската армия. 

По думите му не е реалистично да се мисли, че заплатите в Българската армия ще изпреварят тези в бизнеса и по този начин службата да стане привлекателна. 

Затова е от критична важност социалният пакет, възможност за жилища, за компенсиране на наемите, за компенсация на извънреден труд, на дежурства, личностно и професионално развитие, обясни той. 

Искаме хората да отдадат част от своя живот на армията, допринасяйки за националната сигурност, но и държавата да има подобаващо отношение към тях, отбеляза адм. Ефтимов.

Според него армията трябва да бъде възможност за придобиване на знания и умения. 

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов добави, че социалната програма е важна, но напомни, че служебният кабинет ще работи в ограничена рамка от бюджета от миналата година.

Важна е социалната програма, но е важно тези наши колеги, които ще постъпят в Българската армия, да работят с нова, модернизирана техника. Това е един допълнителен стимул за тях да останат и да работят в Българската армия, посочи Стоянов. 

Адм. Емил Ефтимов: Всички се нуждаем от придобиване на ново въоръжение и техника

Според него не трябва да се пренебрегва и демографската картина в страната, която „няма да бъде по-добра“. Това, което е като тенденция, ще се запази и ще става още по-трудно с набирането на курсанти и на военнослужещи, които имат желанието да служат в Българската армия, смята министър Стоянов.

По думите му от ведомството трябва да създадат необходимите условия и да намерят необходимите механизми, за да привличат млади хора в армията.

На въпрос относно задължителната военна подготовка на гражданите адм. Ефтимов обясни, че след 2014 г., както и на фона на случващото се в Украйна, ситуацията по отношение на военното планиране както в България, така и в НАТО, се е променило в посока изисквания към готовността на силите. 

По думите му това означава попълнени военни формирования с личен състав, наличие на техника, оперативно-съвместима с тази на съюзниците. Тоест повишиха се изискванията към отбранителните ни способности, добави той. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
507 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
мда

2023.02.06 | 12:16

1
Какъв ли боклук трябва да бъдеш че, да служиш на враговете на държавата и народа?
гадняряркатахаха

2023.08.18 | 15:38

2
е Ами заслужете си го .

Добави коментар

Водещи новини