МВнР: Днешното отношение на управляващите в РСМ спрямо българския народ и Република България е недопустимо

  • 04 февруари 2023 20:36

  • 2704
  • 0
МВнР: Днешното отношение на управляващите в РСМ  спрямо българския народ и Република България е недопустимо
© МВнР
Слушай новината Слушай новината

В своя позиция Министерството на външните работи подчертава, че днешното отбелязване на 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев не допринася за надграждане на двустранните отношения между София и Скопие.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 948

Ведомството определи като "унизително и недопустимо спрямо българския народ и Република България днешното отношение на управляващите в Република Северна Македония".

4 февруари 2023 година ще влезе в историята като датата, на която властите в Северна Македония по крайно неубедителни причини и в нарушение на предварително дадените уверения не допуснаха отдаването на почит пред паметта на революционера от страна на български граждани, се посочва в позицията.

Десетки българи бяха спрени на границата на югозападната ни съседка и не успяха да се включат в поклонението в църквата "Свети Спас" в Скопие. Част от тях, включително журналисти, са получили официални откази да минат границата с основанието за "заплаха за обществения ред, национална сигурност, обществено здраве или за международните отношения на Република Северна Македония“.

Има информация и за упражнено насилие от страна на граничните власти.

Нежеланието за общо полагане на венци от делегации на двете страни, както и неизпълнение на поетия ангажимент за безпрепятствен достъп на всички, които искат да отдадат почит пред паметта на Гоце Делчев, от ведомството определят като отстъпление от установените добри практики и ерозиращо усилията на страната ни към укрепване на добросъседство.

В Скопие е бил направен изненадващ, но неуспешен опит да се ограничи и числеността на българската официална делегация за поклонението в църквата "Св. Спас".

Във връзка с медийните публикации за задържани българи посолството ни в Скопие е поискало по официален път допълнителна информация от местните власти, въпреки че такава е следвало да бъде изпратена незабавно.

Арестуваха българи в РСМ

Очаква се задържаните българи да бъдат съдени по бърза процедура.

Министерството на външните работи призова българите, получили писмен отказ за влизане на територията на Северна Македония, да предоставят информацията на ведомството, за да се реагира по дипломатически път.  

От външното ни министерство напомнят, че свободното движение на хора е сред основните принципи на функциониране на Европейския съюз и мярка за укрепване на добросъседските отношения, предаде БНР. 

Валери Зайцев
2704 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини