Новият министър на културата Найден Тодоров прие поста от Велислав Минеков

  • 03 февруари 2023 17:54

  • 430
  • 3
Новият министър на културата Найден Тодоров прие поста от Велислав Минеков
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

На кратка церемония по приемственост днес, 3 февруари 2023 г., в Министерството на културата новият министър на културата Найден Тодоров Найден Тодоров Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и пое поста от досегашния - проф. Велислав МинековВелислав МинековВелислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си. Президентът Радев изрази благодарност към него в речта си по-рано днес в Гербова зала, защото, по думите му, професор Минеков "се раздаде докрай за справяне с проблемите в културата, и за развитието, и за отстояването на българската култура у нас и в чужбина".

"Идва един наистина достоен човек на това място, убеден съм, че той ще се справи. Напълно съзнателно мога да кажа, че той е достоен и че той е най-точният, който можеше да бъде посочен за Министерството. Бедата е, че господин министърът го очаква серия от трудности, преодоляват се. Моля господин министъра да се пази от хвалбите. Похваленият министър не е добър министър – критиката ще бъде всеки ден", с тези думи проф. Минеков представи своя наследник. Според него критиката ще бъде от всички посоки и най-вече от медиите. "За съжаление тук министърът винаги е бил подлаган на изнудване, което аз не съм допускал. Вярвам, че Найден Тодоров Найден Тодоров Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и също няма да го допусне. Тук бяха спрени корупционерите, които преди години работеха добре в Министерството, тук бяха спрени и паразити, свикнали да живеят на гърба на Министерството, и всякакви изнудвачи», посочи проф. Минеков. Това няма да се случи и при управлението на нашия нов министър", увери той. 

Радев с укази - разпусна НС официално, смени само Минеков от служебния кабинет

"Моля, контактите, които направихме в чужбина, да бъдат продължени, контактите с ЮНЕСКО са задължителни, от тях очакваме много. Имаше неща, които свърших и това беше поводът да се съглася за третия мандат. Имаше неща, които не свърших и ги оставям в наследство с голяма надежда – това са проекти с огромно значение за културата", поясни проф. Минеков. По думите му културното ведомство се състои от почтени хора, добре работещи, когато добре работи и министърът. "Аз имах един прекрасен екип. Благодаря на всички, които са работили в Министерството, благодаря на своя екип, който беше неотлъчно до мен. Надявам се новият министър да има почивен ден, поне понякога в събота", каза още проф. Минеков и пожела успех на Найден Тодоров Найден Тодоров Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и.

Снимка: Булфото

"Искам да благодаря на министър Минеков за свършената работа, защото тя е много повече от това, което се вижда. Светът е така устроен, че хората виждат винаги проблемите, а свършеното остава някакси на заден план. Само че като човек, който е бил в системата до този момент, съм видял и няколко ситуации, в които културата е била спасена от г-н Минеков, за което изключително много му благодаря. Аз ще продължа да работя и с колегите от неговия екип, ще разчитам на тяхната помощ за проектите, които проф. Минеков е стартирал и все още не са завършени. Ще разчитам и на неговата подкрепа за тях в бъдеще. Благодаря много, има много работа да се върши. В културата винаги има много работа и тя никога не е свършена, защото това е процес», посочи от своя страна министър Тодоров. По думите му най-страшното е, че това това министерство носи едно име, което ние не осъзнаваме. «Наричаме се Министерство на културата, а се занимаваме основно с изкуства и културно наследство, но всъщност културата не е само това. Културата е начинът, по който поздравяваме хората на улицата, начинът, по който се държим един с друг. Културата е начинът, по който реагираме, когато сме съгласни и когато не сме съгласни с другия. Културата в крайна сметка, е това, което прави от една група нация", изтъкна министър Тодоров. Той каза, че ще разчита на помощта на проф. Минеков и екипа му, за да може това министерство да бъде не само на изкуствата, културното наследство и художественото образование, но да бъде Министерство на културата.

В края на церемонията, спазвайки дългогодишната традиция, проф. Велислав МинековВелислав МинековВелислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си символично предаде на наследника си фототипно копие на прочутата Манасиева хроника, която в знак на приемственост си предават министрите на културата. 

Снимка: Булфото

Найден Тодоров Найден Тодоров Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и продължава обучението си по оркестрово дирижиране при професор Урош Лайовиц, хорово дирижиране при професор Гюнтер Тойринг и оперно дирижиране при професор Конрад Лайтнер в Университета за музикално и сценично изкуство във Виена.

През 1996 година е поканен от йерусалимската фондация „Ленард Бърнстейн“ в Академията Рубин в Йерусалим, където специализира при диригента на Израелската филхармония Менди Родан.

През 1997 година той създава в родния си град фестивала „Тракийско лято”. Година по-късно получава първия си постоянен международен ангажимент – в Хайфа, Израел, със Северно-израелския симфоничен оркестър, където е избран между повече от 150 кандидати за постоянен диригент на оркестъра.

В следващите години Найден Тодоров Найден Тодоров Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и гостува на сцените на редица от най-големите културни центрове в Европа, Азия, Африка и Америка.

През 2000 година, само на 26 години, е поканен за Музикален директор на Пловдивската опера и филхармония, като се оказва най-младият диригент в България на такава позиция.

В периода 2003-2005 работи като художествен ръководител на Оперно-филхармонично дружество Бургас. Няколко години по-късно заема тази позиция и в хор „Дунавски звуци“ в Русе. В периода 2005-2017 Найден Тодоров Найден Тодоров Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и е директор на Държавната опера в Русе.

Филип Епитропов
430 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.02.03 | 23:44

3
Как подигравателно ни се усмихват
Кочо

2023.02.03 | 18:44

1
И Ко стана ?от Минеков нищо не става ,паразит.

2023.02.03 | 18:48

2
Обясни го на бавнозацепващия Радев.

Добави коментар

Водещи новини