Политолог: Служебният кабинет се справи, не попаднахме във вихрушка на тотална нестабилност

  • 03 февруари 2023 15:40

  • 296
  • 0
Политолог: Служебният кабинет се справи, не попаднахме във вихрушка на тотална нестабилност
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Ако се ограничим до конституционните разпоредби за служебно правителство, то това се справи. Но трябваше да се справи с далеч по-сложни неща, резултат от поредицата кризи. Служебното правителство успя да се справи доста добре, след като страната не попадна във вихрушката на тотална нестабилност. Това каза пред БНР проф. Антоний Тодоров, политолог и преподавател в НБУ. 

Той допълни, че липсата на смяна в състава на Министерския съвет е по-добър коз от радикална промяна: "Служебните правителства са единствен конституционен изход от една ситуация, при която парламентът не може да излъчи редовно правителство. Критиките към президента са разнопосочни - един път, че променя геополитическата ориентация на България, втори път, че твърде много следва политиките на Запада. Но това е част от политическия процес. Най-лесно се критикува служебно правителство, защото е неутрално, равноотдалечено от партиите... Президентът се оказа много критичен към почти всички партии и на равно отстояние от тях". 

Радев представи задачите на служебния кабинет, Донев: Започва втори сезон на политическия сървайвър

Пполитологът посочи, че министрите в служебното правителство си дават сметка, че са в трудна ситуация - работят по стар бюджет, няма парламент, който да подкрепя инициативите им, дават си сметка за краткия период, в който ще работят. 

"Те са с вързани ръце. Нямат кой знае колко възможности", заяви проф. Тодоров. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
296 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини