Бившият украински посланик у нас: Надявам се България да продължи да подкрепя Украйна

  • 03 февруари 2023 08:49

  • 615
  • 3
Бившият украински посланик у нас: Надявам се България да продължи да подкрепя Украйна
© България Он Еър
Слушай новината Слушай новината

Очакваме усилията на Украйна по пътя към ЕС да бъдат оценени подобаващо. Направени са много сериозни стъпки, свидетелстващи за това, че сме готови да бъдем приети в ЕС. Надявам се, че това ще стане в близкото бъдеще. Това заяви бившият украински посланик у нас Виталий Москаленко в ефира на България Он Еър.

„Войната започна от април 2014 г. с окупацията на Крим. В историческия смисъл тази война между Русия и Украйна ще се води в историята именно от 2014 г.“, смята той.

Зеленски назначи нов украински посланик в София

На въпрос за това има ли надежда за мирен край на войната, дипломатът смята: „Володимир Зеленски неслучайно предложи инициатива на 15 ноември – т.нар. формула за мира, която предвижда десет стъпки, които ще водят към приключването на тази война. Те се състоят в последователни стъпки, които да се случат успоредно или стъпка по стъпка.“

„Стокообменът между Украйна и България за миналата година стигна 1,5 млрд. евро – абсолютен рекорд за новото време. Не е тайна, че България е предоставила, по пряк или индиректен начин, съответната военна помощ. България е съюзник на Украйна във войната, това е потвърдено още с навлизането на руските войски“, категоричен е той.

Той не вижда разделение в българското общество на база подкрепящи Украйна и подкрепящи Русия хора.

„Около 50 хиляди украински граждани пребивават на територията на България. Първите месеци на тази ужасна руска агресия имаше значително повече бежанци. България поддържа Украйна във всички отношения – политически, морален и военен. Надявам се, че тази поддръжка ще бъде продължена“, заяви той.

Той сподели с какви чувства си тръгва от България: „Независимо от пропадналия ми мандат на доста тежко и драматично време, тези години бяха много интересни в моя живот, социално значими.“

"Ще се върна в Киев на 1 март. Моето намерение е да се запиша в Киевска териториална отбрана и когато възникне необходимост, ще бъда доброволец“, сподели той.

На новия посланик у нас Олеся Илашчук той пожелава да направи колкото е възможно повече от това, което той е успял. Той вярва, че тя ще успее да постигне повече.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
615 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
лмн

2023.02.03 | 11:11

3
Педал вземай си всичките урки и вън от страната ни.И да ви думнат с пристигането ви .Слава на Русия.
Де бе

2023.02.03 | 10:27

2
Ела да ти дам и на теб чаталче и памук да ми крепиш у"Я. НАЦИСТКО влечуго.

2023.02.03 | 09:21

1
ДА ТИ Е. БА МАЙКАТА ЦИГАНСКА. БЪЛГАРИЯ НЕ ВИ ПОДКРЕПЯ, ПОДКРЕПЯТ ВИ ЕДНА ШЕПА КРАВАРСКИ ЛИЗАЧИ

Добави коментар

Водещи новини