Искрен Веселинов (ВМРО): В Македония се зароди истерия, която целеше провокация

  • 02 февруари 2023 21:38

  • 728
  • 0
Искрен Веселинов (ВМРО): В Македония се зароди истерия, която целеше провокация
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Ескалация на напрежението има. Тя беше предизвикана от македонските политици, конкретно от македонския президент, който с изявите си пожела да забрани на българи да участват в честването на годишнината от Гоце Делчев", каза съпредседателят на ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа Искрен Веселинов в студиото на "Денят ON AIR".

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1235

По думите му в Македония се е "зародила истерия, която целеше да има провокация". 

С пълно единодушие НС прие декларация срещу антибългарските прояви в РС Македония

Пред Bulgaria ON AIR Веселинов заяви, че чествания в памет на Гоце Делчев ще има в цялата страна и Македония.

Според него проблемът в нашата позиция е, че е била пробита.

"Имахме консолидирана позиция, която всички партии подкрепиха още през 2019 г. с декларация, но "Продължаваме промяната" и тогавашният премиер едностранно пробиха. Този пробив се получи благодарение на неолибералната общност, за която е все едно дали някой е българин", изтъкна съпредседателят на ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа.

Според него един от най-висшите дългове на българската държава е да не забравя своите съотечественици.

"С твърда позиция можем да деескалираме. В момента господата от Скопие твърдят, че искат да влязат в ЕС - съмнявам се, защото тази антибългарска истерия е иманентна на политическия живот на нашата съседна страна. Ние сме жертва на това, че всички медии в Македония се контролират от група, налагаща антибългарска пропаганда. България трябва да разчупи това и да заяви, че това е систематична антибългарска кампания", коментира гостът.

"Македония и нейните политици успешно си самоналагат вето, защото докато не решат проблема с България, няма да започнат преговори. Нашето отстъпление беше заменено с тяхна собствена антибългарска истерия. Дълго време Македония няма да влезе в ЕС. Това е целта", каза той и допълни, че българската държава трябва да поеме инициатива и да бъде представени във всяка европейска столица.

"Имаме потенциал да убедим Европа. Имаме ясна позиция, че не бива да се отстъпва от националния ни интерес", категоричен бе гостът.

Според него последните две години в България са плод на геополитическо разместване, което не позволява формации, отстояващи националния интерес.

"Ще бъде труден избор. ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа декларира своята готовност да води разговори за широко сътрудничество. Тепърва очакваме отговори за сътрудничество", изтъкна Искрен ВеселиновИскрен ВеселиновИскрен Василев Веселинов е български политик от ВМРО, народен представител от.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
728 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини