Евродепутатът Петър Витанов: Предоговаряне по ПВУ ще е много трудно изпълнимо

  • 02 февруари 2023 18:44

  • 409
  • 0
Евродепутатът Петър Витанов: Предоговаряне по ПВУ ще е много трудно изпълнимо
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Ние показахме, че работим добре и имаме принос към ЕС, само Нидерландия и Австрия са против влизането ни в Шенген, всички останали държави-членки са съгласни. Ние имаме голям принос за това. Когато има желание и диалог, тогава има и начин. Това заяви евродепутатът Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Шенген е преди всичко технически критерии и параметри, които ние сме изпълнили. Вероятно се оказва и някакво влияние, че нямаме редовно правителство.“, допуска той.

По отношение на сигурността на границата, евродепутатът заяви, че не мисли, че има преднамерено отношение към страната ни. „Ако има едно отделяне на Румъния от България ще има някои други технически проблеми. Румънската границата е по-дълга, ще трябва и по-голям ресурс за охрана. Освен това едва ли ЕК иска да се откаже от територия, през която минава цели трафик на стоки от Европа към Азия. Има такива нюанси в позицията на Нидерландия. За да заключим темата ние трябва да работим заедно“, подчерта Витанов.

МИР публикува за обществено обсъждане нова процедура по ПВУ

„Това че нямаме напредък по доста от законите е негативен знак. Имахме 26 закони, които бяха част от рамката, за да получим средства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Определено ще имаме проблем. Надявам се следващия парламент да реши тези проблеми, за да получим тези евросредства, които са изключително необходими на страната ни. Все още имаме някакво време да компенсираме и наваксаме, за да не загубим пари“, подчерта той.

„Предоговарянето на ПВУ е правилно, защото когато се съгласихме на условията по плана нямаше война, а енергийните пазари бяха по-устойчиви, т.е. Ние имаме право да го искаме. Имаме основание да искаме преосмисляне по ПВУ. От друга страна, ние сме единствената държава, която иска предоговаряне и не знам дали ще срещнем разбиране. Много ми е трудно да повярвам, че това е възможно, скептичен съм. Важно е да се каже, че декрабонизацията трябва да се случи и замърсяването – овладяно“, каза евродепутатът.

На въпрос дали може да се направи изключение за България, Витанов заяви, че на този етап от ПВУ е много трудно изпълнимо.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
409 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини