Екоминистърът обяви приоритетите си за новия мандат

  • 02 февруари 2023 17:43

  • 542
  • 1
Екоминистърът обяви приоритетите си за новия мандат
© Нова Нюз
Слушай новината Слушай новината

Ще продължим нашата политика така, че да имаме устойчивост на решенията и на действията. Това каза в предаването "Денят на живо" по Нова Нюз служебният министър на околната среда и водите Росица КарамфиловаРосица КарамфиловаД-р инж. Росица Карамфилова е експерт с дългогодишен опит в областта на управление на околната, която ще продължи дейността си и в новоназначения от президента Румен Радев служебен кабинет.

Ключова задача е предоговаряне на Плана за възстановяване, както и действия, свързани наказателните процедури и управлението на отпадъците, обяви тя.

Заварихме 16 наказателни процедури. На последната сесия бяха затворени три наказателни и беше открита една нова. Четири от осем депа за битови отпадъци, които бяха останали, са закрити и рекултивирани. В активна координация сме с местната власт и за нас е важно да докладваме напредък пред европейските институции. Всяко закриване води до намаляване на съответната наказателна санкция, посочи екоминистърът.

Министър Росица Карамфилова: Проактивни сме по отношение на наказателните процедури

Трябва да се намали щетата от безраборното изхвърляне на отпадъци. Това ще струва време и сериозен ресурс, но процесът трябва да тръгне, отбеляза Карамафилова.

Тя уточни, че е разговаряла с кметовете на тежко пострадалите при наводнение миналата година села Каравелово и Богдан, за да се координират действия за предотвратяване на евентуални щети занапред.

Приоритетна задача е почистването на наносите и укрепването на дигите на река Татлъ дере. Усилията на местната власт трябва да бъдат насочени натам, коментира министърът на околната среда и водите.

Росица КарамфиловаРосица КарамфиловаД-р инж. Росица Карамфилова е експерт с дългогодишен опит в областта на управление на околната съобщи, че с европейски средства е разработена система за превенция на риска от наводнение. Предстои съвсем скоро тя да бъде пусната в експлоатация. Ще направим дпълнителни проверки и ще издадем предписания на кметовете, за да могат те да предприемат необходимите действия, каза още екоминистърът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
542 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2023.02.02 | 17:50

1
Ключова задача е да се сече все повече, парите от Европа да ходят само по джобовете на кypви на зеления чорап, тиквата и сополя и гласовете да се фалшифицират масово.

Добави коментар

Водещи новини