Да се проведе мисия „Македония“ в САЩ и ЕС предлагат от Национален кръг "За Македония"

  • 02 февруари 2023 14:12

  • 304
  • 0
Да се проведе мисия „Македония“ в САЩ и ЕС предлагат от Национален кръг "За Македония"
© Булфото (архив)

Да се проведе мисия „Македония“ в ЕС и САЩ. Това предлагат на президента Румен Радев и служебния кабинет от Национален кръг "За Македония“. Представителите на неправителствената организация проф. Николай Овчаров, проф. Ана Кочева и проф. Пламен Павлов представиха предложението си на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1235

Те уточниха, че предлагат мисиятa да се казва „Македония“, тъй като има и други части от Македония, които не са в рамките на Северна Македония.

Идеята е мисията да се организира от българските посолства, като да представлява поредица от пресконференции на учените от Национален кръг "За Македония“, на които да бъдат поканени журналисти, академични представители и други, пред които да се представи българската позиция по езиковедските, историческите въпроси, както и тези във връзка с човешките права. Учените предлагат тези пресконференции да се състоят във Вашингтон, Брюксел и в столиците на Швеция и Испания - държавите, които председателстват Европейския съюз през тази година.

Македонски българи в Брюксел: Европа няма да приеме насилието

Във връзка с отношенията между България и Република Северна Македония (РСМ), проф. Кочева заяви, че риториката обикновено се изостря преди избори, като призова политическите партии да не се заиграват с темата.

Според проф. Николай Овчаров, докато не бъдат решени историческите и езиковедските въпроси, няма да има пътища, магистрали, жп линии между двете държави.

От Национален кръг "За Македония“ припомниха за посещението на тяхната делегация в Европейския парламент в Страсбург през 2022 г., където представиха българската позиция по отношение на РСМ. Те представиха пред Европейския парламент и меморандум във връзка с РСМ, в който участват над 19 изтъкнати български учени, интелектуалци, журналисти. Според неправителствената организация посещението им е било успешно, като презентацията на учените е била гледана от около 130 евродепутати.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
304 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини