Андрей Гюров: Това Народно събрание остана в опозиция на бъдещето, групите са ясни

  • 02 февруари 2023 10:52

  • 610
  • 6
© Народно събрание

Днес имаме една лоша и една добра новина. Лошата е, че това беше парламентът на пропуснатите възможности. Добра е, защото най-сетне групите са ясни. Едната казва – тук е така, това е най-доброто което можем да имаме, но малцинството вътре и мнозинството вън вече знае, че може да живеем и по-добър живот, че вашето нормално не е европейското нормално, че има бъдеще, което не зависи от това на кого си човек. Това заяви в декларация по повод края на 48-ото Народно събрание председателят на ПГ на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" Андрей Гюров.

Това Народно събрание остана в опозиция на бъдещето. В един все по-дигитален свят то ще остане като парламент на хартията.  48-ият парламент ще се запомни с промените в Изборния кодекс, под чието знаме се обедини "хартиената коалиция". Работата започна с изменение на Изборния кодекс и това се превърна в неговото родилно петно, това доведе до унищожаване на машинното гласуване и узаконяване на изборните злоупотреби, заяви Гюров.

Сред успехите на 48-ия парламент Гюров изброи осигуряването на по-добър достъп до здравни грижи в малките населени места и повишаването на основните заплати в болниците с промени в Закона за здравното осигуряване. Приехме три ключови закона по Плана за възстановяване и устойчивост, касаещи медиацията, правната помощ и кадастъра и имотния регистър, посочи още той. Депутатът открои и промените в Гражданско-процесуалния кодекс, в Закона за предучилищното и училищното образование.

Като неуспех Андрей Гюров посочи това, че парламентът не е подкрепил предложението да се задължи Министерският съвет да внесе нов бюджет за 2023 г.

Продължи ли това Народно събрание съдебната реформа с въвеждане на механизъм за контрол на главния прокурор? Не, нямаше воля за това, каза депутатът. Гюров отправи още въпроси за борбата с корупцията и готовия антикорупционен закон, който, според него, не е бил приоритет на сегашния парламент. Според председателя на парламентарната група на ПП България ще продължи да бъде в дъното на Европа по индекса за корупция.

Големите промени, важните промени, бяха отложени с банални маневри в тази зала и в комисиите, смята Гюров. Той добави, че Народното събрание се е провалило в основните си задачи.

Радев с укази - разпусна НС официално, смени само Минеков от служебния кабинет

Андрей Гюров посочи и липсата на съгласие около промените за домашното насилие. За депутатите от ГЕРБ-СДС, "Възраждане" и БСП беше по-важно да сеят страхове и да бягат от отговорност. Спасяването на редник Гешев събра повече застъпници от спасяването на Черноморието от презастрояване, заяви Гюров, като отбеляза, че не са гласувани поправките в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, а измененията в Закона за биологичното разнообразие също не са били гласувани.

Според Гюров страната ни изостава и от влизането в еврозоната. Шенген също не е бил сред приоритетите на това Народно събрание, каза той. Депутатът счита, че не е направено и нужното за повишаване качеството на живота на гражданите.

Сега най-голямата опасност е да не бъдем превзети от гняв и отчаяние. Опитват се да ни внушат, че тук е така, нямаме шанс срещу превзетата държава. Но ние не сме съгласни, България може повече. Време е за смелост. Предстои ни да намерим онова, което ни обединява, да посочим цели и да кажем, че знаем къде искаме да отидем и как да го направим, да приемем законите с продемократично мнозинство, да покажем на хората, че работим по техните проблеми. Вярваме, че нашето общество е силно, че то няма колебание за посоката. Искаме да кажем на хората, че не са сами, с тях сме. Докато не се отказваме и сме заедно, надеждата за промяната ще живее. И ние ще я постигнем заедно, каза още Андрей Гюров.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
610 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2023.02.02 | 13:45

6
Капут
ПП СА ФАШИСТИ

2023.02.02 | 13:35

5
ТОЧКА.
Ха..ха.

2023.02.02 | 13:29

4
Много си глупав и противен бе. От групата на....Противните и Простите.

2023.02.02 | 12:19

3
Вече като малцинство пак ли ще говорите от името на "народа"? Махнете се да не пречите! Видяхме ви и посредничеството, и "моженето" и вашата демокрация. Заминавайте си по-скоро!

2023.02.02 | 11:44

2
Циганин от циганска партия

2023.02.02 | 11:16

1
Точно те определиха,”кабинетен умник”,аз добавям Плъх.

Добави коментар

Водещи новини