Министър Христов: Новата газова връзка ни осигурява диверсификация и по-голяма печалба

  • 01 февруари 2023 18:28

  • 443
  • 4
Министър Христов: Новата газова връзка ни осигурява диверсификация и по-голяма печалба
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Ползата от новата газова връзка е голяма. Колкото по-голяма свързаност имаме със съседните страни, толкова по-голяма диверсификация и достъп до природен газ от европейските страни ще имаме. Тази свързаност ни дава възможност да увеличим обемите, с които България разполага и търгува. Освен печалбата е много важна и стратегическата позиция, което е област на влияние и по-голяма печалба. Цялата връзка е дълга 180 км., от които 1/3 е на българска територия. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Ние осигуряваме енергийните ресурси по един прозрачен и конкурентен начин. В резултат на това цените падат. Може би това дразни предишните управляващи, защото на фона на нашите резултати се виждат техните грешки“, посочи енергийният министър.

„Доставките на газ за 2023 г. са подсигурени, имаме резервирани слотове, имаме доставчици със собствени слотове в Гърция и можем да разтоварваме и в Турция“, увери той.

Започна строежът на газовата връзка между България и Сърбия

Министър Христов призна, че компанията „МЕТ“ е сред доставчиците на газ за страната ни. „У нас те дават най-добри цени и условия. Преди доставяха с директно договаряне“, уточни той.

„Следващите седмици „Булгаргаз“ ще обяви нови търгове за доставката на газ“, съобщи министърът на енергетиката.

Росен ХристовРосен ХристовРосен Христов е магистър по  международни икономически отношения от Калифорнийския коментира и руско ядрено гориво по договора ни с „Росатом“. „Ние имаме осигурено свежо ядрено гориво. Вървим по приетата стратегия по диверсификация. Руската страна има желание да доставя ядрено гориво, но тези доставки не могат да бъдат изпълнени по редица причини. Когато говорим за ядрената енергетика сигурността е на първо място. Отработеното ядрено гориво ще се съхранява в нашите хранилища. От миналата година спря извозването му от руската компания-изпълнител. За следващите 50 години този проблем е решен. След това вероятно ще се търси общоевропейско решение“, поясни той.

„В енергетиката не може да се чака дълго. Всички проекти са дългосрочни и трябва да се взимат по-рано“, каза той във връзка с това, че няма редовно правителство.

По думите на енергийния министър ПАВЕЦ „Чаира“  няма как да заработи преди да се извърши ремонт, който по предварителни изчисления ще струва около 2 млрд. лева.


 


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
443 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Просто човек

2023.02.01 | 18:52

1
Путински палячо!

2023.02.01 | 20:21

4
Стига веееее ,разбрахме че си Прост Човек......още чакаме обещаната газ на господаря ти БайДън и самолетите също поне платените
бай Ставри

2023.02.01 | 19:41

3
"Другарю-министър",ЗАЩО след като НЕ сме си свършили РАБОТАТА по предишната газова връзка-"Турски поток" ,се захващане с нова?! КЪДЕ е "ИЗГУБЕНАТА"ПЪТНА КАРТА????!!!
Емѝ...

2023.02.01 | 18:52

2
Коя е тая "нова газова връзка", откъде идва газа в нея и къде отива?

Добави коментар

Водещи новини