Социалисти искат главата на Нинова още на конгреса, изпратиха кърваво писмо

  • 01 февруари 2023 15:29

  • 1577
  • 2
Социалисти искат главата на Нинова още на конгреса, изпратиха кърваво писмо
© bulphoto (архив)

Кърваво писмо разпространиха от ИПО „Социализъм 21 век“ към делегатите на 50 Конгрес на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е. В него се иска незабавна смяна на председателя Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за и избиране на временно ръководство. Като аргументи авторите са посочили "катастрофални" резултати на партията на изборите и загуба на електорат сред всички прослойки.

Членове на "Социализъм 21 век" са  Георги Пирински, дъщеря му Ана Пиринска, Юрий Асланов, Валери Жаблянов, Георги Божинов, Емил Бехар, Велислава Дърева, припомня "Марица".

Ето писмото без редактоска намеса:

"Другарки и другари,

Делегатите на 50 Конгрес нямат право да си затварят очите пред истината – Българската социалистическа партия затъва в периферията на обществено-политическия живот на страната!

Зарков: Поисках оставката на Нинова, когато бяхме трети – сега сме пети

Политическата криза е толкова дълбока, че отвори пространство за радикални идеи за смяна на формата на държавно управление – за отказ от парламентарната република и дори за демонтаж на многопартийния характер на демократичния процес. На този фон, предложеният от Националния съвет на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е дневен ред на Конгреса напълно се разминава с дневния ред на обществото и остава извън основните предизвикателства пред България днес.

Но ние, делегатите, сме длъжни да осъзнаем истината за състоянието на партията:

- БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е се свива като членска маса и актив;

- БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е губи избиратели във всички социални групи, в които до неотдавна бе водеща сила – сред хора на труда, сред интелигенцията, в селата, сред българското офицерство, и даже сред българските пенсионери;

- БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е има катастрофално нисък процент избиратели сред младите, застарява, а в нея не се вливат нови сили;

- БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е е обезличена в местната власт – губи общински съветници, ръководството се противопоставя на собствените си кметове и дори изключва най-успешните;

- Нашата идейност е в криза – в БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е отдавна не се води идеологически дебат, а политическото съдържание е заменено от пиара. БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е използва лява фразеология, но със своите действия не успява да докаже, че води лява политика. С разминаването между думи и дела ръководството изчерпа моралното кредо на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е. Най-яркият пример е противоречието между декларациите за демонтаж на „модела ГЕРБ“, и действията, с които ръководството легитимира неговите носители.

Това двуличие отчая стотици хиляди избиратели и дори отблъсна значима част от твърдото ядро на партията. Основният въпрос, пред Конгреса в момента е как БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е да се завърне като водеща партия, способна да се противопостави на разрушителните тенденции в обществото.

Това е възможно единствено, ако БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е отново спечели доверието и подкрепата на всеки, който се бори за България като социална държава, в която на власт са равенството, върховенството на обществения интерес и солидарността между хората. Няма да е лесно и няма как да стане преди предстоящите избори. Но трябва да се започне незабавно, защото партията не можа да защити своето участие в управлението на страната – спрямо БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е трайно бе наложена тезата, че завършва всяко свое участие във властта с криза и с тежка загуба на доверие.

Фундаментален за БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е става въпросът от чие име и в чия полза прави политика и управлява, както и дали действията ѝ носят принос за обществото и държавата или само за един овластен кръг около ръководството, все по-отдалечен от проблемите на хората. Всяко мнение, различно от това на ръководството, е запушвано и наказвано; грубо е нарушена атмосферата на другарство, откровеност и критичност; драстично се нарушава Уставът, за да се налагат силово решения, взети еднолично и в интерес на тесни и неясни кръгове.

Наложи се субективизъм и изкривени критерии в кадровата политика, в която водещ принцип е личната преданост, а не професионализмът и деловите качества. На високи постове се оказаха личности с дясна идентичност, с ярки и запомнящи се анти-социалистически изяви. Не „реформирана“ – БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е беше трансформирана в нещо чуждо и далечно на българската социалистическа традиция, на идеала за свята и чиста република.

Партия с дълга история, безспорни заслуги в антифашистката борба, огромен опит и принос за индустриализацията на страната е на път да се превърне в исторически спомен. Другарки и другари, Промяната не може да започне, ако отговорността за състоянието на партията се прехвърли на партийните членове и на низовите организации, какъвто очевидно е замисълът на предложения дневен ред на Конгреса.

Промяната трябва да започне чрез смяна на ръководството, като гаранция за формиране на нов образ и преобръщане на начина, по който БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е разбира и прави своята политика. Конгресът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е е призван като най-висш орган да отразява надеждите на партията! Ето защо, призоваваме делегатите на 50 Конгрес да приемат друг дневен ред, подчинен на незабавното решаване както на вътрешнопартийната, така и на дълбоката политическа криза в страната!

Настоятелно предлагаме заседанието на Конгреса да вземе следните решения:

1. Незабавно възстановява мандата на делегатите на 50 Конгрес, прекратен противоуставно от Националния съвет, общинските съвети и конференции през последните месеци.

2. Прекратява мандата на председателя на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и избира временно ръководство до произвеждането на нов избор.

3. Възлага на Националния съвет да подготви рамкова платформа на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за предстоящите избори и за коалиционната политика на партията.

4. Възлага на Националния съвет да приеме насоки за идейно и организационно обновление на партията, по които да се подготви следващо заседание на Конгреса.

 

Мая Йорданова
1577 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.02.01 | 16:49

2
Вървете с Нинова иначе фалирате

2023.02.01 | 16:18

1
Tъпаци. Да й бяха искали имотите и сметките. Главата .... е, щом я харесват. Хора всякакви, и вкусове също.

Добави коментар

Водещи новини