Рашидов и депутати на церемонията по отдаване на почит на жертвите на комунистическия режим

  • 01 февруари 2023 13:19

  • 328
  • 3
Рашидов и депутати на церемонията по отдаване на почит на жертвите на комунистическия режим
© Народно събрание

Председателят на Народното събрание Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко и народни представители присъстваха на церемонията по отдаване на почит на жертвите на комунистическия режим.

„На днешния ден ние свеждаме глава в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим. С болка си припомняме, че на 1 февруари 1945 година Народният съд масово произнася смъртни присъди над много граждани, сред които и народни представители“, отбеляза председателят на парламента.

В отсъствието на БСП: депутатите почетоха с минута мълчание жертвите на комунизма

Днес трябва категорично да осъдим извършените политически репресии и посегателства срещу парламентаризма, плурализма, правата на човека и свободата, но и да покажем, че сме извлекли поука от миналото, подчерта Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко.

По думите му не бива да се забравят лагерите в Скравена, Белене и в други краища на страната, където загинаха много невинни хора от българската интелигенция.

Наша е отговорността да поставим бъдещето на България и на българския народ над всичко, защото е важно с какво искаме да бъдем запомнени – като българи срещу българи или като българи за българите, заяви председателят на парламента.

На церемонията, която се състоя пред параклиса и мемориалната стена до Националния дворец на културата, присъстваха още президентът на Република България в периода 2012 – 2017 г. Росен Плевнелиев, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, политици, общественици и много граждани.

В памет на жертвите на комунизма беше отслужен молебен. След това бяха поднесени венци и цветя.

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
328 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
гого

2023.02.01 | 16:09

3
рязан.
Колю

2023.02.01 | 14:01

2
Марди
Stamatis

2023.02.01 | 13:35

1
Има и лица, потомци на същите тези убийци от режима, на мястото на поклонение! Каква гавра с паметта на жертвите!

Добави коментар

Водещи новини