Природозащитници искат Радев да наложи частично вето на промените в Закона за горите

  • 01 февруари 2023 11:03

  • 708
  • 2
Природозащитници искат Радев да наложи частично вето на промените в Закона за горите
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Природозащитни организации, част от коалиция „За да остане природа в България“, призоваха президента Румен Радев да наложи частично вето на промените в Закона за горите, приети на второ четене от Народното събрание на 27 януари 2023 г. Те се събраха тази сутрин на флашмоб пред президентството, където с издигнати в ръката рисунки на дървета направиха кратко представяне на последствията от изсичането на дървета от хората. Един от присъстващите беше представен като секач с резачка за дърва в ръката.

Останаха много притеснителни поправки, които позволяват на изпълнителната власт да извършва всякакви неоправдани сечи, каза за БТА Добромир Добринов, член на „WWF България“. По думите му се е дала свобода за лесно узаконяване на незаконни сечи.

Според коалицията „За да остане природа в България“ приетите изменения, свързани с въвеждане на “план-извлечение”, създават паралелен механизъм за изменение на горскостопанските планове, но без задължителното съобразяване с данните от инвентаризацията на горите и без обществени обсъждания. С посочените промени в закона се въвеждат нови понятия, като “принудителни сечи”, “насоки на стопанисване”, като не са дадени законови дефиниции на тези понятия и това оставя широка врата за свободни интерпретации от изпълнителната власт и заинтересовани лица, смятат природозащитниците.

 

Сред присъстващите на флашмоба беше и депутатът от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев, който е внесъл искане за частично вето на приетите промени, което се подкрепя от коалиция „За да остане природа в България“.

„Това е вето за лицемерието на всички депутати, които гласуваха тези лобистки поправки“, заяви пред журналисти Александър Дунчев.

Парламентът прие окончателно промените в Закона за горите

Миналата седмица парламентът прие на второ четене промените в Закона за горите. Окончателните текстове обединиха в себе си части от трите първоначално внесени законопроекта – на Десислава Танева от ГЕРБ-СДС, на Иван Иванов от „БСП за България“ и Иван Христанов от „Продължаваме промяната“. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
708 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.02.01 | 11:28

1
Тия гори са садени от комунистите, трябва да се изсекът до една!

2023.02.01 | 12:05

2
Хахаха,това беше добро, както спряха и не-демократичната газ.

Добави коментар

Водещи новини