Министърът на културата се отчете

  • 31 януари 2023 15:04

  • 352
  • 2
Министърът на културата се отчете
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Министърът на културата проф. Велислав МинековВелислав МинековВелислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си и неговите заместници проф. Борислава Танева и доц. Пламен Славов представиха пред медии отчет на дейността си в рамките на управлението на служебното правителство, предаде БТА. 

"Този трети мандат мина при огромно напрежение. Не беше както първите два. Напрежението беше многостранно. Нашият път представляваше едно минно поле. За съжаление, се чуваше повече звукът от мините, отколкото от това, което вършим, от намеренията, и от това, което вече е извършено. Всичко това остава в сянка дори събития които бяха с огромно значение за нашата държава", каза Минеков.

"Колкото до мандата, успяхме още се с влизането да започнем разходването на средства, които бяха изоставени по неясни за мен причини. Това, което тръгна, са капиталовите разходи, основно. Те бяха разпределени, насочиха се навсякъде където има нужда. Спасихме училища, спасихме паметници", добави той.

По думите му, той и екипът му са успели да спасят музеите и музейните работници с допълнителни 5,5 милиона лева. „По отношение на музеите, музейното дело и галериите има още много работа и трябва да бъдат предвидени в новия бюджет така, че да не се стига до тази нищета, в която са оставени“, каза културният министър.

Министър Минеков: Новият бюджет за култура се очертава да бъде 383 млн. лева

Над 1700 творци получиха творчески стипендии за общо 7 млн лв., а 38 млн. лв. от национален фонд „Култура“ стигна до своите получатели, до последната стотинка, съобщи още той.

"Има вече средства, които да насочим към ремонта на софийския нотариат", каза Минеков. "Ще бъдат заделени пет милиона и половина лева - за консервация и реставрация, и пълен ремонт. Ще видим след това как ще се ползва", добави той.

Проф. Минеков коментира, че е разколебан дали ще бъде отново министър. "Да ви кажа честно, съм разколебан. Не съм имал още разговор, но напрежението беше огромно. Не беше приятно. За съжаление, наистина тук се обръщаше повече място за скандалите. Но знаете, че аз съм нетърпим по отношение на безобразията, които се случват, по отношение на корупцията, която съм виждал в миналото. Битката беше твърде тежка и ще продължи дълго време, тъй като, освен министър, аз продължих да бъда и гражданин", каза министърът.  

Последвайте канала на

Константин Тодоров
352 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.01.31 | 16:08

2
Да го отчетът при баща му мръсен червен помияр

2023.01.31 | 15:36

1
Гробаря, колко ковчега пренесе.

Добави коментар

Водещи новини