ПП за промените в ЗЗО: Извоювахме по-високи заплати в болниците и по-добър достъп до медицинска помощ

  • 31 януари 2023 14:12

  • 381
  • 1
ПП за промените в ЗЗО: Извоювахме по-високи заплати в болниците и по-добър достъп до медицинска помощ
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

По-добър достъп до здравни грижи в малките населени места и повишаване на основните заплати в болниците. Гаранции за това дават промените в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), приети единодушно от Народното събрание по предложение на „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“, съобщиха от пресцентъра на партията.

Въвежда се изискване основните възнаграждения на лекари, медицински сестри и санитари в болниците да бъдат не по-ниски от уговорените в колективен трудов договор в сектор „Здравеопазване“. Това означава налагане на минимален стандарт за достойно заплащане на труда и повишение на сегашните заплати в повечето болници. Промените ще намалят диспропорциите в заплащането между здравеопазването и други сфери, като образование например. Те ще лишат директорите на болници от основния механизъм, с който сега държат служителите си в подчинение – чрез поддържане на ниски основни заплати и допълването им с бонуси, разпределяни по субективни критерии.

Средствата за по-високи заплати в общинските болници ще се гарантират чрез нова методика за допълнително целево финансиране от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за болници в отдалечени, труднодостъпни населени места и които са единствени в съответната община. Ще се създаде механизъм за осигуряване на средства за възнаграждения за приоритетни болници по критерии, определени от Министерството на здравеопазането. Той ще включва и договаряне между Българския лекарски съюз и НЗОК. 

Окончателно: Депутатите приеха промените в Закона за здравното осигуряванe

Българският фармацевтичен съюз и НЗОК ще разработят методика за подпомагане на аптеки в отдалечени и труднодостъпни райони, които са единствени в съответната община, както и на такива с денонощен режим на работа. По този начин ще се стимулират аптеки в населени места без аптеки или без денонощни аптеки да работят по договори с НЗОК. Това ще подобри достъпа на пациентите до лекарствени продукти.

Новите финансови механизми за осигуряване на по-високи заплати в болниците и за нова регионална политика за достъп до здравни дейности и лекарства трябва да бъдат остойностени и заложени в бъдещия Закон за бюджета на НЗОК за 2023 г., който предстои да бъде приет от следващия парламент.

Филип Епитропов
381 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
баба гицка

2023.01.31 | 14:40

1
пп=лакеи на мафията- сало лъжи и обещания и докараха инфлацията

Добави коментар

Водещи новини