Комисията за казуса с Пловдивския панаир ще подготви доклад

  • 31 януари 2023 12:06

  • 310
  • 0
Комисията за казуса с Пловдивския панаир ще подготви доклад
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Временната парламентарна комисия по казуса с Международния панаир в Пловдив се очаква да подготви доклад, в който да се предложи решение за защита на обществения интерес. Той ще да бъде разгледан и приет на следващото ѝ заседание, след което ще бъде внесен за обсъждане в пленарна зала. Събраните материали по случая бе предложено да бъдат предадени на Агенцията за държавна финансова инспекция и Прокуратурата. 

Около това становище се обединиха членовете на Комисията за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с поемането на пълния контрол на "Международен панаир Пловдив" АД от предприемача и почетен консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов, чрез действия на централната власт и на местните власти в общините Пловдив и Варна от 2016 г. насам.

Днес трябваше да бъдат изслушани кметовете и представители на Общинските съвети на общините Пловдив и Варна, но на заседанието дойдоха само представители на Пловдив. Ако докладът бъде готов до утре и се разгледа на заседанието на комисията, има голяма вероятност да бъде разгледан в зала в четвъртък, коментира Никола Минчев от ПГ "Продължаваме Промяната". Според председателя на комисията Румен Йончев, ПГ "Български възход", бързането може да се отрази на качеството на доклада. Друго предложение бе в него да бъде описано кои от ангажираните с темата представители са уважили поканата на комисията да присъстват на заседанията ѝ. 

НС създаде временна комисия за Пловдивския панаир

Възможното решение по казуса с Панаира е дарените на Община Варна 29 процента от акциите му да преминат в собственост на държавата, след което да бъдат прехвърлени безвъзмездно на Община Пловдив или да бъдат отпуснати целеви средства за откупуването им, отбелязаха пловдивските представители, присъствали на заседанието. Според Йордан Иванов, ПГ на "Демократична България" начинът, по който може да бъде защитен общественият интерес по случая с Панаира, е държавата да си получи четиридесет и деветте процента от акциите. Бранимир Балачев, ПГ на ГЕРБ-СДС, заяви, че решението за това дали акциите ще бъдат върнати или не, може да вземе само Общинският съвет на Варна, като изтъкна, че за града това е актив, от който се чакат дивиденти.  

Сред фактите, които временната комисия трябваше да установи, са отказът на държавата през 2016 г. от 49,63 на сто от акциите на Панаира и прехвърлянето им на Общините Пловдив и Варна, неизпълнението на решението на Общински съвет - Варна за връщане на акциите на държавата, апортът на варненския дял в дружеството "Пълдин Туринвест" АД, с което се осигурява пълно овладяване на Панаира, решението на Общински съвет - Пловдив от 19 декември м.г., с което се позволява извършване на апорта от страна на Община Варна, бламирането на две извънредни сесии от страна на политическа партия ГЕРБ и съветниците на Георги Гергов, възможността Панаирът да бъде обявен за групов паметник на културата с цел предотвратяване на възможността за унищожаването му като такъв.

Сред гостите на днешното заседание на комисията бяха Таня Юриева, директор на дирекция "Стопански дейности" от Община Пловдив, Руска Вълева, началник отдел "Комуникации и маркетинг" в Община Пловдив, Веселина Александрова - общински съветник от "ДБ-Обединение", предаде БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
310 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини