Нямало нито европейски, нито български правен режим за контрол на компании като NEXO

  • 31 януари 2023 09:32

  • 2713
  • 8
©

Депутатите изслушaха шефовете на КФН и НАП във връзка с NEXO.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че за криптовалутите трябва да има повече регулация. "БНБ също трябва да обърне внимание на контрола, защото зад криптото седят финансови средства", каза той.

Шефът на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов заяви, че не е имало сигнали от други европейски страни по случая. "Трябва да има европейски правен режим как да се контролира - ние сме в изчерпателна позиция. Ние не можем да излизаме от рамките на сегашния закон и нашите действия ще бъдат безсмислени", каза още той по повод дейността на NEXO.

От БСП попитаха Атанасов кога е стартирала проверката срещу NEXO и дали са установени парични потоци към политически лица или партии, той отговори, че проверката е стартирала, когато случаят е станал публично известен и не може да каже точна дата. "Няма правна рамка за регулация нито на ниво ЕС, нито на ниво България за криптовалутата. Няма как ние постоянно да бъдем във вируалното пространство и да гледаме за подобни компании", каза още шефът на КФН.

За „Nexo”: В НС изслушват шефовете на КФН и НАП

По време на изслушването стана ясно, че NEXO са регистрирали няколко дружества с предмет на дейност, която не е забранена от закона - от кол център, аутсорсинг до софтуерни услуги. Само в САЩ има регулация.

Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Борис Михайлов обясни, че компанията е глобявана, но не може да се каже в какви размери, заради данъчната тайна. "Започнали сме много проверки на физически лица без едно, защото е починало, както и такива на юридически лица. Всички имена са ни дадени от главния прокурор. Искам да ме разберете правилно - проверките се извършват с месеци, може би ще установим разлики спрямо декларираните средства и това, което притежават, но това са само предположения", обясни още той.

Михайлов бе категоричен, че това е мощна фирма със 600 заети души и са си плащали коректно данъците.

НАП не е и не би трябвало да проверява всеки един човек, който дарява на партия, защото това означава да се оказва политически натиск. По закон може да се дарява в неограничен размер, поясни шефът на НАП.

 

 

Последвайте канала на

Калина Христова
2713 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
ДЕМОКРАЦИЯ!

2023.01.31 | 13:16

8
С ВИ НЕТЕ ДА СИ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ И ДА С Е Р А Т В МУЦУНАТА НА КОЙТО СИ ИСКАТ! СВОБОДА! УРААА!
АКО

2023.01.31 | 13:04

7
ГЕРБ БЯХА ЗАМЕСЕНИ В НЕКСО , КОВЧЕЗИИИИ ВЕДНАГА И БАБИКЯНСКИ ЛУМПЕНИ ..НА ПЛОЩАДА ..НАЛИИИ???....

2023.01.31 | 12:33

6
Да, бе, извънземни, извъ закона... Браво на тарикат ите...

2023.01.31 | 11:57

5
БЪЛГАРСКИЯТ СЪД КАК ДОПУСКА ТАКИВАБЕЗКОНТРОЛНИ ДРУЖЕСТВА ДА СЪЩЕСТВУВАТ.
Слави

2023.01.31 | 10:57

4
Защо не попитате Таки за Ружа?
СССР

2023.01.31 | 10:57

3
Със прани пари дават кредити Кредисимо

2023.01.31 | 10:45

2
бухалка

2023.01.31 | 10:38

1
Единственото, което се разбира от статията е че са си плащали данъците и няма закони за тяхната дейност, които да са нарушавани. Тогава защо целият този шум? И не ми се мисли за хората във фирмата, които сигурно изживяват кошмар, а явно няма как да нарушават несъществуващи закони.

Добави коментар

Водещи новини