Планът за възстановяване трябва да се предоговори?

  • 31 януари 2023 08:54

  • 806
  • 6
© Bulphoto/ архив

Планът за възстановяване и устойчивост трябва да се предоговори. Вярвам, че с усилията на служебния кабинет и експертите, ангажирани със задачата, ще успеем така да го преговорим, че България да покаже достатъчно амбиция за пътя си към декарбонизация пред ЕК. Това заяви министърът на околната среда и водите Росица КарамфиловаРосица КарамфиловаД-р инж. Росица Карамфилова е експерт с дългогодишен опит в областта на управление на околната в "Денят започва" по БНТ.

Мерките трябва да бъдат предложени от Министерството на енергетиката, тъй като става дума за реформи в тази сфера, посочи тя. Не трябва да се пристъпва към рязко затваряне на работещи мощности, а съответните им алтернативи трябва да бъдат предложени постепенно.

"От компетентността на МОСВ най-важното е по-скоро предоговаряне на т.нар. междинни цели. Ключовото предизвикателство е, че с прилагащото решение всъщност държавата ни е поела ангажимент за поетапно намаляване година спрямо година на емитираните количества парникови газове".

България е приела условие да намали вредните емисии минимум с 55% към 2030 г. спрямо 2007-ма, когато става част от Европейския съюз.

Екоминистърът за емисиите: Поели сме по-голям ангажимент, отколкото е трябвало

"Европейската зелена сделка е дала пътя, по който трябва да вървим. Безспорно България е сред най-енергийно интензивните и натоварени сектори с въглищните мощности. Ясно е, че трябва да вървим по този път, но в момента, с течението и форсмажорните обстоятелства, не считам, че сме подготвени с алтернатива, а трябва да гарантираме енергийната и националната сигурност.

Намирането на алтернатива за декарбонизация е чрез ясни и постепенни мерки, отговорности, яснота колко ще ни струва всичко това. Това включва в сее си околна среда, здравеопазване, национална сигурност, финанси.

Вероятно е да има забавяне на плащанията по Плана за възстановяване заради тези отклонения, но добрата новина е, че все пак първият транш е дошъл, коментира Росица КарамфиловаРосица КарамфиловаД-р инж. Росица Карамфилова е експерт с дългогодишен опит в областта на управление на околната.

"Така или иначе по останалите реформи се работи, останалите инвестиции са в ход. Ако някой счита, че ще е лесно, не, ще бъде изключително трудно, но ние нямаме път назад. Трябва да продължим, за да достигнем до крайната цел".

България има 16 наказателни процедури в областта на околната среда, четири от тях вече са затворени. Все още не плащаме за нарушения, посочи министърът. Най-тежките нарушения са свързани с качеството на атмосферния въздух.

Десислава Станева
806 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Теодора Андреас

2023.01.31 | 09:12

1
Живея в Германия и съм болна от шизофрения с бг гласове

2023.01.31 | 09:34

2
Я марш с тия зелени фашистки глупости. Че народа ще побеснее накрая и ще стане страшно
№ 3

2023.01.31 | 10:02

5
ти нещо май се на хранилка при нпо-тата!

2023.01.31 | 10:00

4
да бе да, нито ще побеснее, нито ще стане страшно! досега спали, спали, сега ще се събудят! на тоя народ да му издърпаш килимчето под краката, пак ще мълчи!

2023.01.31 | 09:52

3
Кви зелени фашистки глупости бе ? А като стане региона необработваем заради прекалено големите горещини ? Тогава ще ревете като кози, че държавата ви е виновна пак. Прост народ.
ОФ член

2023.01.31 | 10:03

6
Пак изберете либерал-педалите.

Добави коментар

Водещи новини