Йордан Иванов (ДСБ): Правим обединение на добрите сили, за да разрешим политическата криза в държавата

  • 28 януари 2023 19:19

  • 540
  • 10
Йордан Иванов (ДСБ): Правим обединение на добрите сили, за да разрешим политическата криза в държавата
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Националното съвещание на ДСБ даде мандат на председателя Атанас Атанасов да води разговори за предизборна коалиция във формат "Демократична България" - "Продължаваме промяната". Това обяви зам.-председателят на ДСБ Йордан Иванов в предаването "Говори сега" по БНТ.

"По-добре късно, отколкото никога", отговори Иванов на въпроса защо формациите не са се обединили по-рано. По думите му българските граждани очакват влизане в Шенген и еврозоната, както и съдебна реформа и повишаване на благосъстоянието им.

"Това е обединение именно на тези добри сили, за да може да се разреши политическата криза в държавата и добрите хора, тези които искат реформа, да вървим напред".

ДСБ ще преговаря с ПП за общо явяване на избори

ДБ в рамките на една такава коалиция ще бъде позиционирана вдясно, като гарант за 3% дефицит, за пропазарна сила и облекчения за бизнеса, заяви Иванов.

"Един широк фронт на европейски сили би гарантирал излизане от политическата криза в държавата", смята той.

Според него ГЕРБ саботират влизането в еврозоната, проваляйки заседанията на икономическата комисия в парламента, където се обсъждат промени в Кодекса по застраховането. Определи като "литературни съчинения" обвиненията на Бойко Борисов, че ПП и ДБ са "обрали държавата" и го призова да подаде сигнал в прокуратурата, ако има доказателства за твърденията си.

Той коментира и износа на оръжие за Украйна.

"Демократична България" имаше ясна позиция в стария кабинет. Щеше да е по-добре да бяхме изпратили оръжие от името на българската държава. Държавата трябваше да подпомогне Украйна още миналата година. Какво са правили частно-правни субекти, е коренно различен разговор".

ДБ и ПП тепърва започват преговори и затова още не е говорено за депутатски листи, но по думите на Йордан Иванов приоритетите са по-важни от личностите. На въпрос има ли ДСБ доверие в председателя си Атанас Атанасов и трябва ли той да бъде сменен заради вътрешните брожения в партията, Иванов отговори:

"Първо, ген. Атанасов пое партията извън парламента и днес получи мандат да води преговори за това да станем първа ПП в нова коалиция. На второ място, аз уважавам всяко чуждо мнение вътре в партията, но не го разбирам, защото не се прави така. Самият аз съм критик на някакви процеси в партията и съм останал, за да я променям отвътре, а не да пускам провокативна информация в медиите", изтъкна Йордан Иванов.

Подготвя се обща декларация на партиите във връзка с нападението над Христиан Пендиков в Охрид, а ДБ е излязла с ясна позиция още в началото - че не толерира актове на насилие, особено ако те са на етническа основа, посочи още Йордан Иванов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
540 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2023.01.29 | 12:15

10
Кой ви произведе в добри?Това е шизоидно поведение драги.
Дана

2023.01.29 | 06:38

9
Има разлика между българските граждани очакват да влезем в еврозоната, и българските граждани искат да влезем в еврозоната. Аз не бих гласувала за вас за да го довършите този процес и да ни заличите съвсем.Въпреки че сте млади и симпатични.
PaulaFox

2023.01.29 | 00:09

8
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2023.01.28 | 23:55

7
Добрите не се съюзяват с шарлатани. Излиза, че и вие сте такива. Няма как да сте от добрите.
Bobo

2023.01.28 | 21:18

6
Добрите сили излизат от кенефа. Да си седят там в нужника. На никой не са нужни... Вредни са .
Г

2023.01.28 | 21:15

5
Крадци прости

2023.01.28 | 20:02

4
Видя се, че не сте почтени, за каквито се представяхте досега. Ще се види скоро, че не сте и добрите, за каквито се самопровъзгласихте.

2023.01.28 | 19:47

3
Кои сте вие бе чикиджия?

2023.01.28 | 19:40

2
Кой каза че вие сте.добрите

2023.01.28 | 19:31

1
Новини бг,стиска ли ви да зададете въпроса,дали има откачалки, които да се вързват на тия”добрите крадци”

Добави коментар

Водещи новини