Ген. Димо Гяуров: Време е да заговорим за кражбата на история и тормоза над българи в Македония

  • 28 януари 2023 17:18

  • 1421
  • 5
Ген. Димо Гяуров: Време е да заговорим за кражбата на история и тормоза над българи в Македония
© Кадър: Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

Вътрешният ни министър и шефа на ДАНС биха могли да подпомогнат процеса по успокояване на обстановката, като недопуснат радикални елементи, обслужващи чужди интереси, да преминат в Република Северна Македония (РСМ). Това каза в предаването "Офанзива" по Нова нюз бившият директор на Национална разузнавателна служба ген. Димо Гяуров.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1231

"Най-голямата грешка, която направихме, беше да се държим на висота. Да си мълчим, 20 години да търпим белите на по-малкия брат. Дойде време да обърнем палачинката. През последните 34 години македонските дипломати вървяха из Европа с "досие", изпълнено с черни краски по отношение на България. Време е и ние да говорим за кражбата на история и тормоза над българи в Македония", смята Гяуров. 

Спасовски: Инцидентът с Пендиков е част от хибридната война и битият и биячите са от една и съща група

По думите му Брюксел не ни разбира, а може и да не ни вярва. "Наблюдавахме серия от доста неадекватни действия на лидерите на Северна Македония по казуса "Пендиков", като се започне от президента. Той направи страшен гаф, като предложи да се обявяат за персона нон грата представители на ЕП, дипломати и други българи. Пендаровски като че ли след това се разграничи от своето предложение. Трябва да се предприемат мерки, които да са добре разбрани както от македонците, така и от европейците. От години и у нас, и в РСМ има политически сили, които се възползват от патриотизма на българите, всъщност опорочиха идеята за патриотизъм", коментира той. 

Според него отговорност имат и двете страни. Ако се стигне до ескалация, нито България, нито РСМ ще извлекат дивиденти. На база на възмущението на народа ще позволим да се набие клин помежду ни. Не бива да очакваме радикална промяна оттук нататък. За момента Външно министерство действа адекватно на ситуацията. Спиране на междуправителствени проекти е отвъд границите на разумното", заяви генералът. И допълни, че референдум за смяна на политическата система у нас му звучи като виц, защото е незаконен, защото НС трябва да изготви проект.

По темата с изпращането на танкове за Украйна ген. Гяуров счита, че ще бъдат изпратени към края на годината. "Поне 2-3 месеца са нужни за интензивно обучение, трябва да се осигурят поддръжка и ремонти. Целта на изпращането на танкове е ясен политически жест, показващ, че Европа стои плътно зад Украйна", посочи Гяуров.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1421 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.29 | 00:11

5
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
бай Ставри

2023.01.28 | 18:14

4
"Генерал " Димо,а не трябва ли ПЪРВО да РАЗКРИЕМ ИСТИНАТА за:КТБ,ПЪТНАТА КАРТА,НОЩНОТО ШКАФЧЕ,Барселона,Мата Хари,гласът от ЗАПИСИТЕ,ХАЗАРТА,"ДЖУДЖЕТАТА","Белене","Лукойл","Росенец",Капитан Андреево,"Нексо",......................,за МИЛИОНИТЕ,МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ШАЙКАТА ОПГ "герб" и ЯТАЦИ ?! Да караме по РЕД "другарю-генерал"!!!

2023.01.28 | 17:39

2
platen bokluk ne samo makedonia e krajba na istoria da ne bi izopacavaneto na turskoto robstvo da ne e krajba na istoria

2023.01.28 | 18:08

3
Да но всички затихнаха от страх Нямало турско робство а Незнам какво си.
Васил Илчов

2023.01.28 | 17:39

1
Вие само си припомнете как този млад адвокат беше назначен за директор на българското разузнаване. Атанасов малко по-късно ,от също абсолютно некомпетентен ,беше назначен за шеф на българското контраразузнаване. С милиционерските шефове стана същото- когато ги преименуваха в полицейски. Сега си представете ,че лекарите ви се назначават по същата логика- наш човек, адекватен на новата идеология. А дали не е станало? За мене всяко действие, включително споменатите, когато не е базирано на знание и съпроводено с компетентност си е престъпление. И за този ,който го прави и за този който се съгласява да участва.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини