Ген. Константин Попов: Сигурно е, че има българско оръжие в Украйна

  • 27 януари 2023 21:35

  • 1123
  • 8
Ген. Константин Попов: Сигурно е, че има българско оръжие в Украйна
©
Слушай новината Слушай новината

"Много ясно е, че българската военна промишленост изнасяше оръжие, а това, че българската държава не предлагаше на правителството безвъзмездно сражение, също е вярно. В края на краищата българско оръжие е сигурно, че има в Украйна", заяви председателят на Центъра за развитие на политики Константин Попов в студиото на "Денят ON AIR".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 10612

"По-важното е, че се взе политическото решение, че можем да предоставим такова оръжие, защото това ни поставя на картата на Европа, на НАТО. Черноморският регион е под световния прожектор. Да се крием и да се снишаваме не изглежда добре", добави Попов.

Според него изминалите 2 години са абсолютна тъма в политиката и има усещане, че България е във външнополитическа изолация и "звучният Шенгенски шамар" потвърждава това. Той отбеляза, че всеки диалог е загубен, когато няма стабилни политики и е отречено, че няма ляво и дясно, защото се губи доверието на тези, които те следват. 

Володимир Зеленски благодари на САЩ за танковете

"Тези години са много решителни, този прозорец се отваря рядко, в който се пренарежда световната карта, приоритети, световният ред, световната система за сигурност и тогава някои изплуват, някои потъват", каза Попов пред Bulgaria ON AIR и уточни, че България не се справя много добре.

Гостът смята, че руснаците не са се уплашили от "Леопард 2", но не им е приятно от факта, че Германия ще ги предостави на Украйна.

"За да може да се усвои такава сложна техника от самите екипажи, от командира, си трябва много сериозна подготовка. Изисква много сложна логистика и още по-сложно е да се изградят командири на тези танкови формирования, които да могат максимално да използват техните бойни възможности. Изисква доста време, а се говори за предстояща руска офанзива вследствие на мобилизацията, която проведоха", коментира Попов.

Той очаква тази година да бъде решителна за войната и съдбата на Украйна да се реши на бойното поле, а съдбата на световната система за сигурност и мястото на Русия ще се решават в продължение на десетилетия и там основният инструмент ще бъде икономически. Неговото мнение е, че е много вероятно конфликтът да ескалира, за да се намери някакво решение, защото сега ситуацията е патова. Предположи, че сигурно ще се стигне до дипломатическо решение.

Гостът посочи, че списъкът с оръжия, които ще дадем на Украйна, може да има някаква степен на конфиденциалност, но поражда съмнения и спекулации. Попов сподели, че би трябвало да се даде обща рамка, без да се нарушава изискването за класифицирана информация.

"Аз смятам, че българската армия има нужда от модернизация но се надявам, че българският войник е запазил бойния си дух и желанието да защитава родината си", каза Попов и поздрави всички, които са работили за придобиването на F-16, защото такава сериозна ескадрила ни поставя в друга категория.

"Голям проблем е и модернизацията на сухопътни войски, но там ще трябва да се вложат сериозни ресурси – от екипировката на войника до придобиването на нова техника", изтъкна още Попов.

Мая Йорданова
1123 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Анонимен

2023.01.27 | 22:32

1
Е и? Ако е така е супер.
Целият свят

2023.01.27 | 22:39

2
изсипва оръжие в Русия за да се спаси от руската агресия.

2023.01.28 | 06:19

5
Никой не "изсипва оръжие в Русия", освен Иран и Северна Корея.
PaulaFox

2023.01.27 | 22:49

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Няма проблем.

2023.01.28 | 00:02

4
Проблема е ако няма българско оръжие в Украйна.
старшинката - пенсионер

2023.01.28 | 10:14

6
бегай в час по строева, че си гола вода.
старшинката - пенсионер

2023.01.28 | 10:14

7
бегай в час по строева, че си гола вода.
PaulaFox

2023.01.28 | 13:51

8
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини