Браншовик поиска оставката на финансовия министър заради Кодекса на застраховането

  • 27 януари 2023 17:12

  • 502
  • 1
Браншовик поиска оставката на финансовия министър заради Кодекса на застраховането
©

Отворено писмо от Йоана Лалова, председател на Еропейския транспортен клъстер към служебния финансов министър Росица Велкова по повод  проектозакон за изменение на Кодекса на застрахованетo.

Обръщам се към вас по повод предложението на г-жа Росица ВелковаРосица ВелковаРосица Велкова е родена на 16 март 1972 г. в София.   Придобива магистърска степен по финанси, министър на финансите на Република България, за изменения в Кодекса на застраховането и налагането на безусловно плащане от страна на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи без изискване за доказателствена насрещна документация.

Драстичен скок в застраховките предвижда нов спорен законопроект

Този законопроект излага на съществен риск българските застрахователи, ще доведе до чувствително увеличение на цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност”, стойността на която може да достигне многократно над настоящата, за да се компенсират рисковете от измами и източване на националното бюро „Зелена карта” и в крайна сметка ще бъде за сметка на българските граждани. 

В рамките на свиканата работна група към Комисията по икономическа политика и иновации на 21 декември 2022 г., представители на Министерството на финансите нееднократно подведе със своите твърдения експертите – представители на бранша, заинтересовани страни и депутати.

Твърденията им, че сега действащият нормативен акт е пречка за присъединяването на България към ERM II и еврозоната са напълно несъстоятелни. Твърденията им за съгласие на бранша с предложените от нея текстове категорично не съответстват на истината.  

Аз лично присъствах на работната група в КИПИ на 26.01. където мин. Велкова пред браншови организации, НПО-та, КФН, представител на ЕК и редица народни представители излъга, че има потвърждение от ЕК за нужда от законодателни промени относно присъединяването на България към Еврозоната.

Видно от представените днес електронни комуникации, че едва вчера след края на работната група е изпратено запитване до служител на ЕИОПА и е получен отговорът днес от лице, неоторизирано да отговаря от името на ЕК нито от друг европейски орган имащ отношение към присъединяването на България към механизма ERM II. Всичко това подлага под съмнение всички нейни действия.  

Решение № C587/15 на Европейския съд изрично посочва, че няма как нормите на частно-правна организация, каквато представлява Съветът на бюрата „Зелена карта”, да бъдат имплементирани в национално или европейско законодателство. Аргументацията, че легитимна европейска институция настоява за промените не отговаря на истината. 

Изложеното по-горе задълбочава съмнението, че министър Велкова прокарва текстове, които да защитават частни интереси извън територията на Република България. Това е форма на явен лобизъм и наподобява скандала в Европейския парламент с лобито в полза на Катар от декември миналата година.

С оглед на гореизложените факти, настоявам министър Росица ВелковаРосица ВелковаРосица Велкова е родена на 16 март 1972 г. в София.   Придобива магистърска степен по финанси незабавно да подаде оставката си и да поеме отговорност за своите действия против българския национален интерес.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
502 1

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.27 | 22:56

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини