Явор Гечев: Няма практика да се чистят наноси в речните корита в гората

  • 27 януари 2023 17:20

  • 474
  • 5
Явор Гечев: Няма практика да се чистят наноси в речните корита в гората
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Експертите казват, че няма практика да се чистят в гората наноси в речните корита. Това коментира в село Каравелово служебният министър на земеделието Явор ГечевЯвор ГечевЯвор Гечев е роден на 10 юни 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном.   През 2001 г., който, заедно със служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова и служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, е на посещение в селата Каравелово и Богдан, където вчера бе обявено частично бедствено положение.  

Според Гечев евентуално може да се направят бетонови стъпала по горните течения на реките в урбанизираната им част, по които да се утаяват наносите и системно те да се чистят. Така наносите ще се концентрират на едно място и ще става по-лесно и по-евтино, допълни министърът. По думите му предстои цялостно проектиране на речното корито, но дотогава трябва да се внимава и да се чисти системно. Във вторник комисия ще реши как да се действа и дали фирмите ще могат при добро време да чистят паднала маса. Не би трябвало да имаме опасания за нови бедствени събития, допълни Гечев. 

Трима служебни министри проверяват ситуацията в с. Каравелово

Почистването на наносите няма връзка със строителството на инфраструктурата, което започна и ще върви през всички месеци на 2023 година, коментира кметът на община Карлово Емил Кабаиванов. По думите му забавянето на възстановяването на инфраструктурата е заради възложените процедури по Закона за обществените поръчки. Речните корита на 2 декември ги оставихме  2,6 метра дълбоки и 10 метра широки и само за два месеца наносите които водата носи от Средна гора, направиха така, че във върховите участъци на реките дълбочината е 60 см., допълни кметът. От днес два верижни багера и три самосвала работят в Каравелово, а в Богдан - един верижен багер с два самосвала по цени, одобрени от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане. Кабаиванов коментира искания от БСП одит на отпуснатите пари с думите, че е готов и "ще помоля господата от БСП да не бъркат това, което трябва да се направи и мъката на хората, с изборите", предаде БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
474 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.27 | 22:55

5
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2023.01.27 | 21:34

4
Ще чистите отсега нататък. Пропуснали сте незаконната сеч.
горски

2023.01.27 | 20:32

3
изорахте гората гадове лакоми на решето е от мафиотски пътища
истината

2023.01.27 | 18:31

1
Т Този надут и охранен пуяк и за чеп за зеле не става.Сечта на горрите е причината наносите да слезнат от горите в речното корито .Ерозионните процеси се дължат именно на безогледната и безконтролното и брокжниерската сеч в гторите в горските насаждения/горите / .

2023.01.27 | 18:50

2
Путин е виновен.

Добави коментар

Водещи новини