ГЕРБ: Кърджали може да изгуби проекта за околовръстен път заради изтичащата ОВОС

  • 27 януари 2023 14:49

  • 424
  • 5
ГЕРБ: Кърджали може да изгуби проекта за околовръстен път заради изтичащата ОВОС
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

„Губим проекта за околовръстен път на Кърджали. През април изтича оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС)“. Това коментираха пред журналисти в Кърджали областният координатор на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на и бившият директор на Областното пътно управление инж. Иван Гавазов.

По думите им, темата за околовръстния път на Кърджали се е превърнала в дъвка за политиците, особено по време на все по-често случващите се избори, без да се правят реални действия. 

Караянчева припомни, че от етап на идеен проект през 2009 г., през 2017 г. вече има готов одобрен технически проект, а пътят е обявен и като обект от национално значение.

Заради обилен снеговалеж ограничиха и движението по пътя Троян – Кърнаре

Инж. Гавазов допълни, че веднага след съгласуването и одобряването му, започват отчуждителни процедури. Отчуждени биват имотите в землището на село Дъждино и през април 2018 г. е издадено разрешение за строеж за това землище. По цялото трасе, според проекта, трябва да бъдат отчуждени имоти в осем землища. ” Заделени бяха два милиона лева за обезщетяване на собствениците, които така и не се усвоиха. Имайте предвид, че отделните имоти са с доста наследници, има имоти с по 32 човека на имот. През 2023 г. ОВОС-а изтича, а няма как един проект да стартира без ОВОС“, коментира инж. Гавазов. По думите му, нова процедура би отнела поне две-три години, което отдалечава кърджалийци от възможността да бъде облекчен трафика и всички други последици за жителите на областния град от преминаващия поток от пътници към и от Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) “Маказа – Нимфея“.

Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на коментира, че заради повишените цени и инфлация, проектът се е оскъпил от 140 млн.лв. през 2020 г. на близо 240 млн. лв. сега. Тя припомни и за инициираната от инициативен комитет подписка в подкрепа на околовръстния път. Документът бе подкрепен от 4320 кърджалийци и входиран в Областна администрация в средата на юни 2022 г. 

За околовръстен път на Кърджали се говори от няколко десетилетия. Проблемът с трафика в областния град е осезаем след отварянето на ГКПП “Маказа – Нимфея“ през 2013 г., защото заради липсата на обход на града, през един от основните булеварди в Кърджали преминава и пътникопотока за и от Гърция. Данните преди Covid пандемията сочат над един милион автомобила отчетен трафик през града в активен сезон. Само през юли миналата година бе отчетена натовареност на граничния пункт "Маказа – Нимфея“, надхвърляща 4700 автомобила на денонощие, по данни на МВР.

Темата за околовръстния път бе поставена през юни 2022 г. и от областния управител Даниел Делчев пред Настимир Ананиев от „Продължаваме Промяната“, тогава в качеството му на председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в Народнотосъбрание. Повдигната бе отново и преди дни от заместник-председателя на парламента Никола Минчев. Пред журналисти той обяви, че по темата е разговарял със служебния министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков, който от своя страна е коментирал решаването на проблема с трафика през Кърджали по-скоро чрез изграждането на магистрала Русе – ГКПП “Маказа – Нимфея“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
424 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Стив

2023.01.28 | 09:43

5
Много тъжно гледа това момиче.Що ли?
PaulaFox

2023.01.27 | 23:01

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2023.01.27 | 15:13

3
Ходи пеша.

2023.01.27 | 15:02

2
ТАА ПКП ОЩЕ ЛИ Я ХРАННТУТИТЕ , БЕ ГРОБАРИ МАЛОУМНИ , СМЯХ , СМЯХ.
Емѝ...

2023.01.27 | 14:57

1
Т.е. имало било готов проект през 2017-та, тиквите се мотали до 2021-а, а сега изведнъж като се вдигнаха цените и вече проектът не може да стане, некой друг е виновен на простата кърджалийска пyтка?

Добави коментар

Водещи новини