"Възраждане": Синдикатите да наблюдават Пеканов отблизо при преговорите за Плана за възстановяване

  • 26 януари 2023 12:53

  • 500
  • 2
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Ще изпратим писмо до президентаРумен Радев с копие до Министерския съвет, с което настояваме в преговорния екип за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост да бъдат включени президентите на синдикалните организации. Това каза на брифинг в кулоарите на парламента депутатът от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" Искра МихайловаИскра Михайлова Искра Михайлова е родена на 7 септември 1957 г. в София, България.   Завършила е специалност, предаде репортер на Novini.bg.

Смятаме, че те най-добре ще защитят работещите в сектора и позициите, които всички парламентарно представени партии заеха чрез взетото решение в Народнто събрание. Изключително важно е преговорният екип да бъде подкрепен по всякакъв начин. В условията на предизборна кампания предлагаме това с идеята да избегнем политически противоречия и боричкания в едни много важни преговори, заяви тя.

„Възраждане“ иска от Радев и Донев синдикатите да участват в преговорите за Плана за възстановяване и устойчивост

В настоящата версия на Плана е записано, че до 2026 г. 40% от въглищните мощности трябва да приключат. Това означава, че до началото на 2026 г. трябва да съкратим производство на електроенергия с повече от 55%. За сравнение - в студените дни 50% от целия енергиен микс в Бългаия се произвежда от ТЕЦ "Марица изток". В Плана има и записано, че до 2038 г. тези въглищни мощности трябва да бъдат приключени изцяло. Това са текстове, които Народното събрание консенсусно реши, че нямат място в Плана за възстановяване и устойчивост. Няма никаква по-висша форма на демокрация от решението на Народното събрание. Така че ние очакваме Министерският съвет и синдикатие да се съобразят с взетото решение, посочи Михайлова.

Притеснението, заради което настояваме да участват синдикатите, е от някои изказванияна  ресорния министър по управление на европейските проекти – министър Пеканов, който месеци наред обясняваше първо, как е невъзможно отваряне на Плана, после – как това няма да бъде изгодно. В последните седмици той е променил позицията си чрез риториката си, но не знаем дали е вътрешно убеден. Ние смятаме, че не можем да рискуваме и че той трябва да бъде наблюдаван отблизо от хората, които са пряко отговорни пред десетките хиляди работещи в минно-енергийния комлекс, подчерта депутатът от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател".

Ние от "ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател" намерихме път да направим това решение факт. Оттук нататък всичко е в ръцете на президента и на Министерския съвет. Готови сме да помагаме с експертност и всякава възможна подкрепа в преговорите, които предстои да бъдат водени, каза още Иска Михайлова.

Константин Тодоров
500 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.02.03 | 01:15

1
Време ни е за Възраждане!

2023.02.03 | 01:15

2
Време ни е за Възраждане!

Добави коментар

Водещи новини