Жечо Станков (ГЕРБ): Няма да се стигне до санкции по ПВУ при едни добри преговори

  • 25 януари 2023 17:58

  • 33193
  • 4
Жечо Станков (ГЕРБ): Няма да се стигне до санкции по ПВУ при едни добри преговори
© Кадър: Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

Имаше заседание на енергийната комисия и неточностите бяха заличени. Гласувахме ветото на президента и ще се изчистят неяснотите. Изравняването ще е на 15 минутна база, няма да е на един час. Това заяви депутатът от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в Жечо Станков в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

„Сигурен съм, че ЕК е следила дебата в българското НС и ангажиментите, които са били поети лично от Асен Василев по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Ангажимент е бил поет в последния ден на кабинета - 1 август, че за четири години въглищните централи ще спрат да работят. Това са близо 7 млрд. които ще загубим за 4 години, които можем да съпоставим на 7 000 санирани блока. Подписът върху този документ нарушава поне един български закон. За сравнение ще получим едва 1 млрд. евро по ПВУ“, обясни той.

Той поясни, че е получил отговор от министъра на околната среда и водите, в който се казва, че „България е поела доброволен национален ангажимент за намаляване на емисиите с 40% до 2026 година по времето на правителството на „Продължаваме промяната“. Станков допълни: „Европа не може да ни постави въпроса, че не можем да се откажем от тази цел, която сами сте си поставили, защото няма европейски документ, който да ни задължава да правим това.“

Енергийната комисия прие ветото на Радев върху промени в Закона за енергетиката

„Има санкции за неизпълнен поет ангажимент, но не сме застрашени да загубим всички средства по ПВУ. Не мисля, че ще се стигне до санкции при едни добри преговори. Ние просто ще направим стъпка назад. ЕК насърчава плановете да се отварят и да се добавят нови проекти, особено за зелена енергетика“, подчерта Станков.

Политикът посочи, че откакто България е член на ЕС няма документ, който да казва че трябва да бъдат затваряни въглищните централи не само в страната ни, но и в целия ЕС.

Той даде пример с Германия, където се премахва вятърен парк, разположен върху въглищни залежи, за да бъдат използвани.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
33193 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.01.25 | 18:56

1
АРЕЕЕЕЕ САБИРАЙ СИ ПАРЦАЛИТЕ И ДАВАЙ НА СЕЛО ОТ КАДЕТО ТЕ ДОКАРАХА ПАСПАЛЯКОООО

2023.01.25 | 19:18

3
Да не е от банкя.

2023.01.25 | 19:06

2
От кое странджанско село е тоя? Да не рупец? Или не е от бургаско...
рожбе,

2023.01.25 | 20:45

4
времето за преговори е било преди събмисиона

Добави коментар

Водещи новини