Димитър Стоянов: Не очаквам някакво съществено развитие на конфликта в Украйна към този момент

  • 25 януари 2023 17:17

  • 400
  • 2
Димитър Стоянов: Не очаквам някакво съществено развитие на конфликта в Украйна към този момент
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Не очаквам някакво съществено развитие на конфликта към този момент, коментира пред медиите служебният министър на отбраната Димитър СтояновДимитър СтояновДимитър Стоянов е роден на 28 октомври 1968 г. в Свиленград.   През 1986 г. завършва във връзка с военния конфликт между Русия и Украйна, преди участието си в закрито заседание на парламентарната комисия по отбрана.

„Виждаме, че в момента е една позиционна отбрана от страна на украинската армия, такава е и от страна на руската армия. Не очаквам някакво съществено развитие на конфликта към този момент. Дали нататък ще има развитие, дали ще има контранастъпление от страна на украинските въоръжени сили, зависи много от съотношението на силите, за да има нормално контранастъпление, то трябва превъзходството на сила да бъде поне 3 към 1“, заяви Стоянов. 

Димитър Стоянов: Не е тайна, че България е изнасяла оръжие чрез други държави към Украйна

По повод решението на Конституционния съд да образува дело по искане на Министерския съвет за тълкуване на основния закон във връзка с отговор на въпроса дали е допустимо въвеждането на задължителна военна подготовка в мирно време на гражданите със статус на запасни, министърът обясни, че се надява да има ясно тълкувателно решение, от което „ние да се възползваме и да продължим с обучението на нашите граждани“.

По думите му всеки един български гражданин има дълг към родината и отечеството, в същото време подготовката за изпълнение на този дълг никъде не е формулиран - „дали Министерство на отбраната може да организира мобилизационни сборове, дали може да проведе обучение, това не е записано в Закона за отбраната и въоръжените сили“.

Министърът добави, че резервът от запасни трябва да бъде подготвен. „При условие, че задължителната казарма е отпаднала, начинът за подготовка остават мобилизационните сборове“, каза Стоянов, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
400 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.01.25 | 19:29

2
Голама будала.

2023.01.25 | 18:19

1
Твжйта ма.ка с педе.аст.

Добави коментар

Водещи новини