Енергийната комисия прие ветото на Радев върху промени в Закона за енергетиката

  • 25 януари 2023 16:55

  • 1233
  • 3
Енергийната комисия прие ветото на Радев върху промени в Закона за енергетиката
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Комисията по енергетика в Народното събрание прие ветото на президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на промени в Закона за енергетиката. Това стана ясно по време на днешното заседание на комисията. С 12 "за", 8 "въздържали се" и един против комисията се съгласи с ветото на президента.

Председателят на парламентарната енергийна комисия Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: от парламентарната група на "ГЕРБ-СДС" каза, че не може да има разпоредби от закона, които да се отклоняват от общоевропейската уредба. Затова депутатите от енергийната комисия приеха проблемният параграф 24 да отпадне и параграф 25 да стане 24. По този начин промените в Закона за енергетиката ще се гласуват отново в пленарна зала и законът ще може да влезе в сила без оспорения от президента параграф.

Припомняме, че държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на подписа указ, с който връща за ново обсъждане Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, приет от 48-ото Народно събрание на 12 януари 2023 г.

Президентът наложи вето на Закона за енергетиката

Депутатите решиха до синхронизирането на търговските платформи на "Българска независима енергийна борса" ЕАД до 31 декември 2023 г. към 15-минутен период на доставка финансовият сетълмент, изготвян от електроенергийния системен оператор, да се извършва на времеви интервал от един час. Вносител на промените е Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: от ГЕРБ-СДС.

В мотивите на президента се посочва, че с параграф 24 от Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката се стига до отклонение от общоевропейската уредба, като се препятстват нейните социално-икономически ползи в България. С разпоредбата се предвижда до края на 2023 г. финансовият сетълмент, изготвян от електроенергийния системен оператор, да се извършва на времеви интервал от един час. Радев допълва, че европейското изискване е този времеви интервал да е 15 минути.

Според президента е приета разпоредба, която се отклонява от посочените норми. "Тя отлага вече въведеното в България задължително балансиране за 15 минути и връща сетълмента, извършван на времеви интервал от един час", сочат мотивите на ветото. Държавният глава смята, че ако периодът на сетълмент не е максимално близо до часа на доставка, резултатът ще е по-неточно прогнозиране от страна на търговските участници и отчитане на по-високи количества търговски небаланси, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1233 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.01.25 | 18:38

2
Кой е по-излишен ?! Комисията или президента?! Или да ги няма незабавно!?

2023.01.25 | 19:17

3
Тиквуне бе.

2023.01.25 | 18:32

1
САМО ИМИТИРАТ ЧЕ РАБОТЯТ , АЙСИКТИР БЕ

Добави коментар

Водещи новини