СОС обсъжда проект за превенция на изоставянето на деца

  • 25 януари 2023 13:34

  • 238
  • 3
СОС обсъжда проект за превенция на изоставянето на деца
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Столичният общински съвет (СОС) ще разгледа на заседанието си утре предложение за кандидатстване с проект „Бъдеще за децата – София“ по програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027, съобщиха от СОС. Целта на проекта е превенция на рисковете от изоставяне на деца.

Чрез проекта ще се предоставят социални и здравно-социални услуги, както и консултации на семейства и деца. Услугите ще включват ранна интервенция на уврежданията при децата, с цел предотвратяване изоставянето на деца с увреждания и изграждане на специални умения у родителите за тяхното отглеждане.

В доклада на зам.-кмета Албена Атанасова е посочено, че предоставянето на услугите ще се осъществява в Комплексите за интегрирани социални услуги за деца и семейства. 

Предвижда се мобилни екипи от различни специалисти да извършва посещения в родилните отделения и в домашна среда. Предвиждат се редовни посещения от специалисти за наблюдение на развитието на деца от 0 до 3 години относно тяхното здравно, физическо и психомоторно състояние, както и проследяване на детската заболеваемост, детската смъртност и други рискове в ранна детска възраст.

Ще се осъществява семейно консултиране сред високо рискови общности чрез предоставяне на информация за репродуктивно здраве, контрацептивни методи, полово-предавани болести, преодоляване на неглижирането и насилието над деца. Предвижда се превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания, информиране за водещите здравни приоритети на профилактичната и превантивна дейности за избягване на нездравословни навици.

Над 2000 деца биват изоставени от родителите си всяка година у нас

Процедурата за кандидатстване по „Бъдеще за децата“ бе отворена на 11 ноември 2022 година от Министерството на труда и социалната политика.

От декември миналата година досега още няколко общини в България заявиха готовност да кандидатстват по процедурата.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
238 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.01.25 | 13:43

1
През 1991 ва спестяванията на хората изгоряха. Виновни нямаше. През 1994та 1ва частна банка завлече стотици хиляди. Виновни намаше, През 1996та инфлацията изяде спестяванията на милиони. Виновни нямаше. Химимпорт, ТСБ завлече стотици хиляди клиенти. Виновни нямаше. 12 години по-късно КТБ завлече стотици хиляди клиента. Виновни нямаше. Днес отново подготвят следващия масов грабеж с въвеждането на Еврото. Познайте кой ще е виновен. No one.
Арс

2023.01.25 | 17:04

3
Пийте си хапчетата по-често, или още по-добре - обърнете си спестяванията в рубли, да се защитите от еврото :):):)
PaulaFox

2023.01.25 | 13:44

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини