Илияна Йотова: Реформата на Шенген и разширяването с България и Румъния трябва да вървят паралелно

  • 25 януари 2023 11:29

  • 207
  • 4
Илияна Йотова: Реформата на Шенген и разширяването с България и Румъния трябва да вървят паралелно
© Пресцентър на Президентството
Слушай новината Слушай новината

България има своите идеи за необходимите реформи на европейските институции и бъдещето на Европейския съюз. Можем да се включим активно в дискусията за разширяването на ЕС със Западните Балкани, както и по бъдещите промени във функционирането на Шенгенското пространство. Реформата на Шенген и разширяването с България и Румъния трябва да вървят паралелно, най-малкото заради опита ни като страна – външна граница на ЕС. С тези думи вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , се обърна към представители на дипломатическия корпус в България на честването на 60-годишнината на френско-германския Договор за приятелство – Елисейския договор, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

Вицепрезидентът определи Елисейския договор като един от най-важните документи за развитието не само на двете страни, но и на утвърждаването на Европейския съюз.

„Неговото значение няма как да бъде разбрано извън контекста на 1963 година – след две войни, донесли милиони жертви и катастрофа за европейския свят, едва 18 години след Втората световна война. Подписан между две държави, считани за вечни врагове, с подписите на двама велики мъже Шарл де Гол и Конрад Аденауер – участници в съпротивата срещу нацисткия режим, призвани да градят мостове, а не окопи, нов свят на мир и сигурност“, припомни Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Вицепрезидентът посочи, че основната цел на Елисейския договор продължава да се изгражда – просперираща и суверенна Европа, тясно икономическо сътрудничество, пространство за мир, сигурност, с най-важното условие – зачитане и гарантиране на човешките права. Йотова изтъкна, че Франция и Германия са в основата на едни от най-важните решения за Европейския съюз.

Радев към Шарл Мишел: Блокирането на членството на България и Румъния в Шенген подкопава европейската солидарност

„За съжаление, отбелязваме 60-годишнината в сянката на войната в Украйна. Днес контекстът на Студената война се завърна с нова сила с агресията на Русия. Брутална агресия срещу най-важното послание на следвоенна Европа на 20 век „Никога повече!“. Агресия, която постави пред нас не само ново изпитание, но задължението да излезем от този конфликт още по-силни, да върнем мира в Европа. Не може да има компромиси с нарушенията на международното право, със законите и правилата, които и нашите родители, и ние градим десетилетия“, подчерта вицепрезидентът.

Цветелина Кирилова
207 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.25 | 13:35

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2023.01.25 | 11:44

3
Европа винаги ни е прецаквала.

2023.01.25 | 11:43

2
С тези на снимката-Абсурд.

2023.01.25 | 11:41

1
Да, защото Румъния ни е последната надежда.

Добави коментар

Водещи новини