Депутатите обсъждат на първо четене промени в Закона за съдебната власт

  • 25 януари 2023 09:03

  • 1179
  • 5
Депутатите обсъждат на първо четене промени в Закона за съдебната власт
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Депутатите да обсъдят на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, предвижда седмичната проектопрограмата, публикувана на интернет страницата на парламента. Вносител на законопроекта е Министерският съвет.

В мотивите се посочва, че с проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт се цели укрепване на ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) за превенция и противодействие на корупцията в съдебната власт, което е в изпълнение и на заложената мярка „Укрепване ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет за превенция и противодействие на корупцията в съдебната власт (Q4/2022)“, Реформа 2: „Противодействие на корупцията“ в Националния план за възстановяване и устойчивост на България.

Със законопроекта се предвижда въвеждането на изрично правомощие на съответните колегии на Висшия съдебен съвет да приемат Кодекс за етично поведение на българските съдии, съответно Кодекс за етично поведение на българските прокурори и следователи, се посочва още в законопроекта.

С приети на второ четене промени в Закона за медиацията се урежда и съдебна медиация по висящи съдебни дела. Законопроектът е включен в Националния план за възстановяване и устойчивост със срок на изпълнение в края на четвъртото тримесечие на 2022 г., посочва вносителят - Министерският съвет.

В случаите и при условията, предвидени в закон, съдът задължава страните по висящо съдебно дело да участват в първа среща в процедура по медиация, която се осъществява в съдебен център по медиация към съответния съд, записаха депутатите. Страните могат да участват в процедура по медиация само веднъж в производство. Когато спорът е предмет на висящо съдебно дело, споразумението подлежи на одобрение от съда, който разглежда делото, включително когато страните са се споразумели по въпроси, излизащи извън предмета на делото.

Около 30 % от препратените за медиация дела завършват със споразумение

Процедурата по медиация, която се осъществява в съдебен център по медиация към съдилищата, по висящо съдебно дело се прекратява след изтичане на два месеца от началото на процедурата, освен ако по общо съгласие на страните продължи и след този срок, но не по-късно от изтичане на 6 месеца от началото на процедурата. Прекратяване на процедурата се допуска и, ако страните не постигнат споразумение.

С промени в Гражданския процесуален кодекс парламентът записа разноските в процедура по медиация, проведена в рамките на общата продължителност от Закона за медиацията, да се плащат от бюджета на съда. Когато съдът е задължил страните да участват в първа среща в процедура по медиация, страната, която е отказала да участва лично или чрез пълномощник в срещата, дължи таксите и разноските по делото в съответната инстанция. В случаите, в които не е проведена първа среща поради отказ и на двете страни, таксите и разноските остават за тях и се заплащат от поравно.

Съдът може да задължи страните да участват в процедура по медиация, когато е отправено искане за развод по Семейния кодекс; разрешаване на спорове относно упражняването на родителските права, местоживеенето на детето, личните отношения с детето и издръжката му; изменение на мерките, свързани с упражняването на родителските права и др.

По предложение на "Възраждане" отпадна задължителното участие в процедура на медиация при разрешаване на спорове между родителите, свързани с пътуване на детето в чужбина и издаването на личните документи, необходими за това. Аргументът на Петър Петров беше, че може да се наложи детето бързо да бъде заведено за лечение зад граница, например. От парламентарната група заявиха, че няма да подкрепят законопроекта по принцип. Те настояха в него да се запише, че медиатор към съдебен център по медиация може да бъде лице с юридическо образование, тъй като в момента такава диплома не е задължителна. Според Златан Златанов ще се натовари и бюджетът на съдебната власт с допълнителни разноски, които трябва да регулират медиацията.

Председателят на правната комисия Радомир Чолаков коментира в отговор, че някой в Плана за възстановяване и устойчивост е вкарал обещания за законопроекти, без да знае дали Народното събрание е склонно да ги приеме или не. В този закон се опитваме да минимизираме щетите, като сме предвидили да влезе в сила от 1 юли 2024 г., за да може да се обмисли какво сме приели и, ако има пропуски, да се коригират, обясни той.

Депутатите решиха в комисия - ще има механизъм за разследване на главния прокурор

Проектопрограмата включва и проект на решение за даване на съгласие за увеличаване на акционерното участие на България в капитала на Черноморската банка за търговия и развитие. Народните представители се очаква да разгледат на първо четене Законопроекти за изменение и допълнение на Закона за управление на етажната собственост.

В проектопрограмата е също така първо гласуване на промени в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, както и в Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

Външният министър Николай МилковНиколай МилковНиколай Милков е роден на 10 декември 1957 г. в София.   Завършил е Френската гимназия в София, и посланикът на България в Северна Македония са на изслушване в комисията по външна политика. Очаква се двамата да дадат повече информация във връзка с пребития в Охрид Християн Пендиков. 

Вероятно дипломатите ще обсъдят с народните представители и двустранните отношения между България и югозападната ни съседка, както и правата на българските граждани там.

Ето какво ще обсъждат депутатите през седмицата

Външният ни министър трябваше да бъде изслушан още вчера по време на извънредното заседание на парламента, но точката отпадна от дневния ред. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1179 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.25 | 13:41

5
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Бояджията

2023.01.25 | 12:49

4
Извинете тези какво правят в нс
Това ли е най-важно за народа

2023.01.25 | 10:39

3
Трябва реален Закон за борба със спекулата в цените на всички стоки! Реалната инфлация при храните е над 60 процента! Какво го интересува бедния човек съдебната система, като не може да си позволи храна, а камо ли нещо друго!
чъки

2023.01.25 | 09:38

2
или пряка демокрация или президенска република един от вас умира ще играем руска рулетка

2023.01.25 | 09:23

1
ще правят промени къде ще ходят иначе НЯМА ПАРИ ОТ ЕВРОПА ИМА САНКЦИИ ЗА МАЗНИ КРАДЛИВИ ОЛИГАРСИ

Добави коментар

Водещи новини