Министър Велкова участва в конференцията "Хърватия - двадесетата страна член на еврозоната"

  • 24 януари 2023 18:30

  • 831
  • 2
Министър Велкова участва в конференцията "Хърватия - двадесетата страна член на еврозоната"
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Министърът на финансите Росица ВелковаРосица ВелковаРосица Велкова е родена на 16 март 1972 г. в София.   Придобива магистърска степен по финанси участва в конференцията "Хърватия - двадесетата страна член на еврозоната" по покана на хърватското правителство, съобщиха от пресцентъра на МФ.

Участие във форума взеха изпълнителният вицепрезидент на ЕК Валдис Домборовскис, комисарят с ресор „Икономика“ Паоло Джентилони и други представители на европейските институции, правителства и централни банки. Акцент в изказванията на представителите както на хърватската държава, така и на европейските институции беше, че еврото е инструмент за подобряване на благосъстоянието на гражданите, а по думите на хърватския финансов министър еврозоната е щит по време на кризи. Със своята пълна евроинтеграция Хърватия има възможност за привличане на повече инвестиции, сигурност на икономиката и по-добра конкурентоспособност, посочи в изказването си вицепрезидентът на ЕК Домбровскис. 

Кристин Лагард отчете успеха на Хърватия

След приключването на форума министър Велкова проведе среща с Главния държавен инспектор на Република Хърватия Андрия Микулич. На нея бяха обсъдени действията на хърватските власти за защита на потребителите, включващи и мерки срещу необоснованото увеличение на цените на стоките и услугите, както и справянето с нелоялните търговски практики, които се наблюдаваха след въвеждането на еврото за официална валута.

Министър Велкова се запозна със специфичните функции на отговорните органи за контрол над спекулативното нарастване на цените, в контекста на подготовката на проекта на Закон за въвеждане на еврото в България и разпределението на различните контролни функции според правомощията на българските институции. В разговора беше посочено, че при налагането на санкционни мерки следва да се търси баланс между защита на интересите на потребителите и ненарушаването на пазарните принципи.

Финансовият министър Росица ВелковаРосица ВелковаРосица Велкова е родена на 16 март 1972 г. в София.   Придобива магистърска степен по финанси проведе среща и с ръководителя на представителството на Европейката комисия за Хърватия Огнян Златев, с когото обсъдиха актуални въпроси в контекста на подготовката на България за членство в еврозоната.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
831 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
А ВИЕ ВЪРЗАНИ

2023.01.24 | 19:11

2
ЗА БРОНЯТА НА УАЗКАТА :) youtube. com/ watch?v=pTBIzSRuDWo И БОЙ! РЕГУЛЯРНО!
тая шия

2023.01.24 | 18:42

1
не е от туршия...

Добави коментар

Водещи новини