Президентът разговаря с ръководството на ЦИК, стана ясно кога ще са изборите

  • 24 януари 2023 14:00

  • 9064
  • 43
©

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на разговаря с представители на ЦИК за насрочване на новите парламентарни избори у нас. Те дебатираха обезпечаването на изборния процес с хартиени бюлетини и машини, както и с експерти.

Важен елемент от изборния процес е подготовката за тези избори и ще ви помоля да ни разясните каква е готовността на ЦИК да приложи закона, заяви Радев в началото на срещата.

"Свикнахте и вие Изборният кодекс да се променя, но съгласно последните промени българският гражданин има право да избира как да гласува.Опираме до организационно-техническата част", допълни Радев.

Незабавно след промените в Изборния кодекс предприехме действия по набавяне на необходимите документи за обезпечаване на изборния процес. По информация на печатницата хартията е вече заявена от тяхна страна, доставката ще е в деветата календарна седмици- 27 февруари - 5 март. Необходими са дни за поставянето им в машините, за да може да се работи. В информацията на печатницата на БНБ се посочи срок за количество от 30 хиляди ролки. Датата 26 март практически е с много голям риск да няма хартия. Но за 2 април хартията ще бъде осигурена и ЦИК ще създаде необходимата организация и секциите да имат хартия", това заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

 По думите ѝ хартията е с три различни вида защита. От комисията са провели експеримент с гласуване на нея и той е бил успешен.

Датата 2 април е напълно възможна за организирането на избори, категорична е още тя.

Нейкова заяви, че те трябва да се съобразят със законодателя, но те не могат да променят отвора на машината и ширината на ролката.

Държавният глава им благодари за това, че искрено са изложили своите притеснения. "Дали промените в закона са добри или лоши - няма значение, то те трябва да се изпълняват. Убеден съм, че ЦИК ще се води от духа на закона и те ще бъдат приложени. Указанията и обученията на членовете на ЦИК за отчитане на двата вида гласуване - там трябва да се насочи вниманието, там е новият момент в тези избори. Достъпът до изходния код е определен чрез закона и искам да го напомните на партиите", допълни Радев и помоли всички дейности да се организират навреме. Той призова да не се връщаме към времената с грешки с надписване и дописване на протоколите, защото това руши доверите у хората в изборния процес.  "Пожелавам ви успешна работа, знам, че ще е напрегната, но ще се справите", каза президентът.  

Нейкова бе категорична, че ще положат всички усилия, за да се обучат и мотивират хората да си свършат добре работата.

БСП върна третия мандат на Радев, той поясни кога ще разпусне НС и ще насрочи новите избори

Последвайте канала на

Калина Христова
9064 43

Свързани новини

Коментари 43

Добави коментар

2023.01.25 | 00:27

43
Време ни е за Възраждане!
☠️KЮ oт Franz-Loidl-Straße Wien☠️

2023.01.25 | 00:19

41
☞✋Bлax-Фъpчил нe бeшe c Maгeca-Дeca, a c млaдaтa пyшkа Bлaxиня-Дapинa нa Koнцepтa във Bиeнa, ФAKT.⚡: tiny.cc/vrr2vz ☞⚡Пoлoжeниeтo e «Пaдa-Bлaдa» и зaтoвa дъщepя мy Bлaxиня-Дapинa, чpeз «Caмoжepтвa» тpябвa дa cпacявa ГЪ3Ъ нъ Bлax-Фъpчил!⚡: tiny.cc/srr2vz ☞⚡Bcичkи oблeчeни във влacт дo eдин, cа дeцa нa xopa oт Дъpжaвнa cигypнocт, бeз изkлючeния.⚡: tiny.cc/yrb3vz ☞⚡Зaмecтниk koмaндиpa пo пoлитичeckaтa чaст «ЗKПЧ», kakъвтo e бил Гълъб Дoнeв, e нaй-гнycнaтa твap в apмиятa! ☞⚡Нямa пo-гнycнa гaд oт ЗKПЧ-ТO в apмиятa! ☞⚡Сaмo гнycнo ЗKПЧ мoжe дa нocи идиoтckoтo имe «Гълъб»! ☞⚡Macoнckaтa лoжa „Дocтoйнcтвo и чecт” на Цигaн-Pyмeн Haйдeнoв, избpa cлyжeбния kaбинeт на ЗKПЧ-то „Гълъб Дoнeв”: 350.my/bX3II7ww ☞⚡Шapлaтaнитe Бokо и Фъpчил cа Oтбoр A и Oтбop Б нa eдни и cъщи жидoвckи-гocпoдapи-бългapoмpaзци, и ca двeтe cтpaни нa eднa и cъщa ДC-мoнeтa.⚡: 350.my/wOXKw09B ➤⚡Bcичkи зaдyнaйckи пapтии ca пpoдykт нa KПCC-БKП и KГБ-ДC!⚡: tiny.cc/wewyuz ➤⚡Koльo Kитaeцa: Bицe Пpeзидeнтa Илиянa Йoтoвa⚡: tiny.cc/jz70vz ➤⚡Koльo Kитaeцa: Пpeзидeнтa Pyмeн Paдeв и вcичkи kpaдливи пoлитици⚡: tiny.cc/4f90vz ➤⚡Koльo Kитaeцa: Пeдoфилитe Бoko, Дoгaн и ocтaнaлитe, и cвoдницитe oт HCO, koитo им вoдят 10-12 гoдишни мoмичeнцa⚡: tiny.cc/6ek2vz ➤⚡Koльo Kитaeцa: Maзнaтa Macтия Cepгeй Cтaнишeв⚡: tiny.cc/tz70vz ➤⚡Koльo Kитaeцa: Бeзчинcтвaтa нa Бoйko Бopиcoв⚡: tiny.cc/deazuz ➤⚡Koльo Kитaeцa: Kpaдливaтa Cвиня Kapakaчaнoв⚡: tiny.cc/sdv0vz ➤⚡Koльo Kитaeцa: Yбиeцът Axмeд Дoгaн⚡: tiny.cc/1m01vz ➤⚡Koльo Kитaeцa: Пapлaмeнтa дoм нa пpecтъпници⚡: tiny.cc/vy70vz ➤⚡Koльo Kитaeцa: Жepтвитe нa Tpaфиk⚡: tiny.cc/az70vz ➤⚡Koльo Kитaeцa: Нeпълнoлeтнитe пpocтитyтkи в Eвpoпa и Бългapия⚡: tiny.cc/elwyuz ➤⚡Пaдa-Bлaдa⚡: tiny.cc/8sr2vz
☠️Cимoнa Пeйчeвa☠️

2023.01.25 | 00:21

42
☞⚡:Бoko и Пъпeшa 12 гoдини cъбиpaxa KOМПPOМAТИ c цeцoмoбилитe и ceгa дъpжaт ВCИЧKИ чpeз koмпpoмaтите и гeшeфтypaтa!⚡:: tiny.cc/7hc1vz ☞✋Доживотен затвор за канибалите-българоубийци, Циган-Цветан Цветанов и Циган-Бойко Борисов, да чукат камъни за тунела под Шипка милиционеро-болшевишките гадове гнусни!☢️: tiny.cc/j043vz ☞⚡Heзaбaвнo дa ce вkapaт зaд peшeтkитe, дokaтo нe сa дyxнaли в чyжбинa!⚡: tiny.cc/rx43vz

2023.01.25 | 00:18

40
Персонажа на Вазов от " Под игото " Мунчо, беше положителен герой, който много уважавах, но персонажа Мунчо от президентството излезе голям боклук, от който се срамувам.

2023.01.25 | 00:09

39
Когато има намеса в работата на СИК, без значение от кого, това е намеса в избирателната комисия, която би трябва да е независима Румен Радев няма място там. Той е виновника за объркването на цялата политика в България и за разделянето на народа ни като цяло. АНАТЕМА.

2023.01.24 | 20:12

38
Браво но Радев. Та нашето място е с братска Русия!
kirilenko

2023.01.24 | 17:52

37
ЛЪЖЕЦ,ПЪРВО ГОВОРИ С МОСКВА,С ПУТИН...

2023.01.24 | 17:41

36
Президента не е обявил дата за изборите!

2023.01.24 | 17:41

35
ГЕРБАВИТЕ ЛЪЖАТ!
иван

2023.01.24 | 17:28

34
НЕДЕИТЕ ПЛУ РУСИЯ НО СЕ ВИЖТЕ БЕЗ РУСИЯ КАКВА КОЧИНА СТЕ ,НА РАЗБОЙНИЦИ И КРАДЦИ - НАЦИЯ......САМО КРУМОВИТЕ ЗАКОНИ ЩЕ НИ ОПРАВЯТ.....
иван

2023.01.24 | 17:26

33
НЕДЕИТЕ ПЛУ РУСИЯ НО СЕ ВИЖТЕ БЕЗ РУСИЯ КАКВА КОЧИНА СТЕ ,НА РАЗБОЙНИЦИ И КРАДЦИ - НАЦИЯ......

Добави коментар

Водещи новини