От БСП осъдиха остро побоя на Християн Пендиков в Охрид

  • 24 януари 2023 11:25

  • 404
  • 2
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Събитията от последните дни в отношенията между Република Северна Македония и България потвърждават правилността на позицията на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е да не се подкрепи вдигането на ветото по отношение на преговори на РСМ с ЕС за членство в организацията. Това заяви Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1235

„Смятаме, че случаят с Християн Пендиков не е криминален. Мотивацията зад това престъпление се крие зад системното насаждане на омраза срещу България и македонските граждани с българско самосъзнание“, смята той.

Няма промяна в състоянието на пребития в Охрид Християн Пендиков

„Осъждаме остро случая и настояваме българските власти да предприемат по-активен и цялостен подход по отношение на РСМ за противодействие на езика на омразата, защита на гражданите на страната с българско самосъзнание, стриктно изпълнение на поетите от РСМ ангажименти пред България и ЕС“, каза още Вигенин.

„Ние настояваме този случай, който е кулминация от поредица действия, да стане официално достояние на организации като Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която се председателства тази година именно от Северна Македония“, допълни той.

От партията призовават също властите в РСМ, както и водещи политици и партии, да се въздържат от изявления и действия, които не водят до разрешаване на проблемите, а само до ескалация, която да влоши диалога между страните.

На въпрос относно думите на Стево Пендаровски за забрана за достъп на българи до съседката ни, той каза: „Не мога да кажа. Смятаме това за абсолютно неприемлив подход. Реакцията на това трябва да бъде на най-високо равнище. Този случай не трябва да бъде подминат просто така. Призоваваме да не се ескалира ситуацията, а да се решават проблемите.“

„Времето на този парламент приключи. Да оставим президентът да направи своята преценка. Колкото по-бързо имаме редовен кабинет, толкова по-добре“, категоричен е той.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
404 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ХАЗАРИТЕ

2023.01.25 | 07:28

2
КОГА СЕ ПРАВАТ НА УМНИ ВСЕ КУЦО ИЗЛИЗА :)
УРАНА В СТРУМА

2023.01.25 | 07:26

1
ВЕЧЕ ГО ИЗЯСНИХМЕ! ХЕГЕМОН СЪМ АЗ!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини