Александър Маринов: Най-голямата заплаха за парламентарната република са партиите

  • 24 януари 2023 09:25

  • 410
  • 0
Александър Маринов: Най-голямата заплаха за парламентарната република са партиите
© БТВ

“Най-голямата заплаха за парламентарната република са партиите със своето състояние и неспособност да изпълняват функциите си”, каза председателят на Стратегическия съвет към президента проф. Александър Маринов в предаването “Тази сутрин”. 

Маринов бе категоричен, че президентът Румен Радев няма проблем с българските социалисти, а има влошени отношения с една част от ръководството на БСП и с нейния председател. 

Съветник на президента: „Демократична България“ сигурно палят свещичка, че мандатът не отиде при тях

“Интерпретациите на Корнелия Нинова са опит да избегне от отговорност, защото за пет години под нейно ръководство БСП загуби ⅘  от избирателите си. Това са 720 000 души, никой не е загубвал толкова. Това е катастрофална загуба”, добави той. 

“Нинова пусна една опашата лъжа, че била виждала проект за конституция, правена в президентството, който включвал смяна на формата на управление. Самият президент никога не е повдигал този въпрос, нито пък е предприемал подобни стъпки”, уточни Маринов. 

По думите му управлението със служебни правителства е много трудно. “В това отношение работата, която свърши служебният кабинет за последните шест месеца заслужава подобаваща оценка”, каза той.

Балабанов от ИТН за референдума: Парламентарната република е изчерпана

"Партиите се боят да управляват"

“Радев назначава служебните кабинети не по свое желание. Партиите се боят да управляват и да влязат в различни комбинации, които наистина са токсични”, смята Маринов. 

Според него няма съвременна демокрация без партии. 

Той подчерта, че Гълъб Донев много уравновесен и компетентен човек. 

“Той успя да превърне правителството в един сплотен екип. Това липсваше през последните години”, каза Маринов. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
410 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини