Велкова ще участва във форум в Загреб, посветен на присъединяването на Хърватия към еврозоната

  • 24 януари 2023 07:23

  • 397
  • 0
Велкова ще участва във форум в Загреб, посветен на присъединяването на Хърватия към еврозоната
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Министърът на финансите Росица ВелковаРосица ВелковаРосица Велкова е родена на 16 март 1972 г. в София.   Придобива магистърска степен по финанси днес ще вземе участие във форума "Хърватия - двадесетата страна член на еврозоната", който ще се проведе в столицата Загреб. Конференцията е по повод присъединяването на Хърватия към еврозоната и се провежда обичайно, след като дадена страна стане част от общността от държави, които използват еврото като своя официална валута.

На събитието се очаква видеоизявления да направят председателят на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е и президентът на Европейската централна банка Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981.

Участие в самия форум ще вземат изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис, който отговаря за ресор "Икономика в интерес на хората", както и Паоло Джентилони, също с ресор в икономическата сфера.

Финансовият министър Росица ВелковаРосица ВелковаРосица Велкова е родена на 16 март 1972 г. в София.   Придобива магистърска степен по финанси, която е в Загреб по покана на хърватското правителство, проведе късно снощи среща с ръководителя на представителството на Европейката комисия за Хърватия Огнян Златев. На нея бяха обсъдени редица въпроси, засягащи пътя на България, а и на страната домакин (която вече се присъедини), към еврозоната, както и възможността за обмяна на опит.

България успешно пласира 10-годишни облигации, деноминирани в евро

След участието със във форума "Хърватия - двадесетата страна член на еврозоната" служебният финансов министър ще се срещне с Главния държавен инспектор на Република Хърватия Андрия Микулич. Очаква се да бъде проведен разговор относно действията на Загреб за справяне с нелоялните търговски практики, на които страната стана свидетел от 1 януари, когато еврото беше прието за официална валута и когато редица търговци решиха да закръглят нагоре цените на предлаганите от тях стоки и услуги, пише БТА.

Във връзка с това в края на миналата седмица стана известно, че са наложени 230 глоби на търговци на обща стойност над 400 000 евро.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
397 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини