Политолог: ГЕРБ не успя да разцепи ПП и ДБ, но лиши БСП от ореола

  • 23 януари 2023 10:04

  • 536
  • 6
Политолог: ГЕРБ не успя да разцепи ПП и ДБ, но лиши БСП от ореола
© Булфото (архив)

"Когато мандатът се провали, всеки друг вариант изглежда, че ще има повече шанс. Истината е обаче – едва ли. ДБ щеше да предложи много ясни политики, директно във вреда на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и ДПС и нямаше как да бъдат подкрепени. Този парламент беше изчерпал своите възможности да формира работещо мнозинство още на много ранен етап."

Това каза в интервю за БНР Светослав МалиновСветослав Малинов Светослав Малинов е български политик от Демократи за силна България (ДСБ), политолог и кандидат, политолог и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", бивш евродепутат.

Експерти: Отиваме на избори със същото оскъдно политическо меню

"За да можеше да се получи някакъв обрат, някой трябваше да направи нещо, което е почти обратното на това, което е обещавано по време на предизборната кампания. Партиите останаха верни на избирателите си и се стигна до нови избори."

Предстоящите избори ще трябва да решат въпроса искат ли българските граждани ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и ДПС да продължат да управляват, или ще искат нови партии и нови хора. Това е въпросът, пред който се изправят българските избиратели, посочи Малинов в предаването "Преди всички".

"На тези избори всеки ще намери мястото си."

Българското общество е разделено. Свалянето на редовното правителство предизвика още по-голяма конфронтация. На последните избори избирателите не са се произнесли категорично "дали искат промяна, или ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и ДПС да продължат в малко по-различен, освежен вид", допълни той.

Много неща могат да се случат до изборите, включително поява на нов политически играч, отбеляза политологът. "Очакваме поне 2-3 нови формации да се появят, очакваме и коалиране между ПП и ДБ."

"Възможно е да се появи и друго ляво, което е алтернативно и на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, и на тази нова формация. Това, което наричаме модерно, европейско, проатлантическо ляво, характерно за развитите демокрации в ЕС, го няма в България, тъй като БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е изостави тези позиции", заяви Малинов.

"ПП и ДБ останаха верни на избирателите си, проявиха твърдост и надеждата за разцепление между тях не успя. ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в направи много по този въпрос, но не постигна никакъв успех", коментира политологът.

ДБ и ПП все повече се сближават и са склонни да направят и последната крачка – предизборна коалиция с общи листи. От обединението няма да се загубят гласове, каза още Светослав МалиновСветослав Малинов Светослав Малинов е български политик от Демократи за силна България (ДСБ), политолог и кандидат. Според него преференциалното гласуване може да доведе до изненади и в двете посоки, но пропорцията е ясна – ПП е по-голямата политическа сила.

Въпреки обществения и политически натиск двете партии не са се поддали на най-опасното изкушение в момента – да влязат в комбинация с ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, изтъкна той. 

Относно ролята на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и това към кой от двата лагера принадлежи - на статуквото, или на промяната, Малинов коментира:

"БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е беше част от управление на промяната, но същевременно през последните седмици показа опасно сближаване с ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и ДПС. Аз обаче не мисля, че те ще преминат границата да сключат официално коалиция. ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в успя да лиши БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е от този ореол, може би последното убежище на някакво достойнство на Нинова – че е част от коалиция за промяна. След изборите БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е ще се върне на старите си позиции. Но в момента има разговор не само в ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, и изобщо – и в БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е – дали все пак не биха могли да зачеркнат последните години на опозиция в името на това, което наричат интересите на България."

Радина Лазарова
536 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Краси

2023.01.26 | 16:00

6
Нито ДБ, нито ПП имат място в следващия парламент
Тошо

2023.01.26 | 16:00

5
Е то ПП и ДБ са като сиамски близнаци слугуващи на САЩ
Адриан

2023.01.26 | 10:43

4
ДБ са бита карта и като нищо ще бъдат вън от следващия парламент.
Тити

2023.01.24 | 11:35

3
ДБ в управлението вече е дъно.
PaulaFox

2023.01.23 | 10:45

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076
истината

2023.01.23 | 10:42

1
Когато останеш гладна ,готова си на всичко .Нинова е готова и показа пред цяла България .За когото си искате гласувайте но само не и на БСП ГЕРБ и ДПС.Теса ОПГ и живота ще ни се стъжни.Досега пицата се разпредзеляше между герби дпс но още една хиена се появи на хоризонта

Добави коментар

Водещи новини