Правист: Скандалът "NEXO" ще се прояви основно на политическата арена

  • 23 януари 2023 08:53

  • 1462
  • 6
Правист: Скандалът "NEXO" ще се прояви основно на политическата арена
© Novini.bg/Canva

Въпросът със сигурност не е в парите. Въпросът е в цялостната концепция как искаме да се финансират политическите партии. Ние се люшкаме между различни крайности и няма ясна визия откъде ще се финансират политическите партии. Това като се реши веднъж, може да се изгради и останалата част от системата - кой ще контролира, какво точно ще контролира, какви ще са последиците при установяване на нередности. Това мнение изрази пред БНР Димитър Марков от Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията.

Марков прогнозира, че случаят "NEXO" ще се отрази основно на предстоящата предизборна кампания и няма да има дългосрочни последици в посока решаване на проблема, който периодично излиза в общественото пространство. По думите му това ще бъде една от доминиращите теми в кампанията.

Шефът на Американската търговска камара у нас: Случаят с Nexo в САЩ е приключил

"Сигналите, че този скандал ще се прояви основно на политическата арена, вече са налице."

Критиките към Сметната палата в момента са неоправдани и неоснователни, смята Марков.

"Проблемът от една страна е дали това е правилната институция. Може би не е удачната институция, тъй като прекалено много задължения се наслагват върху Сметната палата. Нейната основна роля е да следи за харченето на публичните финанси. В случая от нея се очаква да разследва частни дарения към специфичен политически субект, нямаме публични финанси в случая. Сметната палата не е оправомощена да следи за произхода на средствата. Тя може да проверява по документи заедно с НАП дали дарителят има финансовата възможност да направи това дарение, но произходът на средствата, криминалното минало, текущи разследвания срещу всеки от дарителите – не можем да очакваме Сметната палата да прави това."

Запитан какъв да бъде механизмът на финансиране на политическите партии, той посочи, че има различни модели, които имат своите плюсове и минуси.

Финансиране изцяло от държавата би било вариант, когато няма компетентен орган, който да следи източниците на финансиране, тъй като източникът в този случай ще бъде един, отбеляза Марков.

"Моята препоръка е този въпрос да бъде оставен за решаване, когато политическата криза отмине, когато в Народното събрание има ясно политическо мнозинство."

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1462 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2023.01.23 | 14:52

5
Внимание,платената лайнометка за мокри поръчки от новини.бг подписваща се като Аделина Делийска в статията си от преди малко озаглавена "защо вият вълците" разпространява и внушава явни лъжи и дезинформация по отношение на компанията Nexo!

2023.01.23 | 15:56

6
Първо искам да се извиня за крайно острата реакция и да кажа,че никога не съм си мислел,че който и да е реално е за бесене...Второ искам да кажа,че наркотици не вземам,а не само че не са ми плщали с нещо...Аз им платих за дребния заем от 1/10 биткойн...Предлагаха най-добрите условия и през цялото време са били безкрайно коректни,та за това се изумявам от помията,която се излива по тях докато компанията и в момента продължава да си оперира безпроблемно навсякъде по света
народен глас

2023.01.23 | 09:20

1
ДА СЕ МАХАТ ОТ СТРАНАТА ЩОМ СПОНСОРИРат партията на пед@лите пп

2023.01.23 | 10:49

4
Па те са се махнали отдавна, но октоподът е толкова голям, че отровните му пипала са си още тука.
PaulaFox

2023.01.23 | 10:49

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

2023.01.23 | 09:40

2
ОСВНОВНО НЕКСО ЩЕ ОСЪДИ БЪЛГАРИЯ И ТОГАВА ЩЕ Е ИСТИНСКИЯТ СКАНДАЛ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини