Ще запази ли Радев служебния кабинет?

  • 23 януари 2023 08:41

  • 1656
  • 4
Ще запази ли Радев служебния кабинет?
© Bulphoto/архив
Слушай новината Слушай новината

Третият и последен опит по Конституция за съставяне на правителство също се оказа неуспешен. БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е ще върне мандата на президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на неизпълнен. Това означава, че парламентът трябва да бъде разпуснат и да бъде насрочена дата за нови избори.

"Президентът следва да назначи служебно правителство и да разпусне настоящето 48-о Народно събрание. На практика остава да се довърши разпускането на Народното събрание. Следва президентът да издаде два указа, като в указа, с който ще разпусне Народното събрание следва и да определи датата за бъдещите парламентарни избори. Също така държавният глава може да преназначи целия състав на служебния кабинет, включително министър-председателя и ресорните министри, или да направи промени", каза експертът по конституционно право д-р Орлин Колев в студиото на "България сутрин".

По думите му има начин президентът Радев да забави разпускането на Народното събрание.

Корнелия Нинова: Румен Радев предаде българските социалисти

"Изисква се технологичен процес в конкретния случай. Срок по Конституция няма. С оглед на ситуацията, ако се даде известен период от време, в който една или друга техническа причина бъде преодоляна, като хартиената бюлетина или приемането на закон от НС, това не би било съществено нарушение на Конституцията", допълни д-р Колев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Като припомни, че по Конституция до два месеца трябва да има избори и следва да се спазва те да бъдат в неделен ден.

Никола Минчев (ПП): Важно е да има редовен кабинет, но не с цената на безпринципни компромиси

"Дори и 2-3 дни след срока няма да бъде фатално. Следва да сме наясно, че във всеки един модел, без значение какъв е той, имаме 2 пътя - единият е този, който желаем да се случва и е осеян с цветя и рози. И другият модел, който когато ги няма тези цветя и рози - този механизъм, който да запази държавността. Дотук сме свикнали с първия - имаме редовни избори, протича мандатът на парламента, свикнали сме да нямаме толкова служебни правителства", обясни експертът по конституционно право.

Попитан дали може само с референдум да се превърнем в президентска република, Колев отговори: "Президентската форма на управление е част от формите на управление и трябва да се промени формата на Конституцията на управление. С оглед действащата Конституция към момента, такъв въпрос не може да бъде взет на национален референдум. Народното събрание е единственият орган, който може да променя формата на управление."

Последвайте канала на

Десислава Станева
1656 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.23 | 10:49

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076
Този излезе

2023.01.23 | 09:57

3
По-голям боклук от Мутромилиционера!
ИСТИНАТА

2023.01.23 | 09:39

2
Не е важно дали ще запази кабинета,а дали ще ВДИГНЕ ЮМРУКА!!!

2023.01.23 | 09:33

1
Хитрия селянин от Славяново Румен Радев управлява вече втори мандат......и върти алъш вериша в Родината ни

Добави коментар

Водещи новини