Искри в комисията за "Nexo", МФ пропуснали да проверят компанията

  • 20 януари 2023 18:08

  • 2052
  • 3
©

Временната комисия за установяване на фактите и обстоятелствата около дейността на Nexo и Nexo Capital и свързаните с тях лица започна работа.

Депутатите изслушват гуверньора на БНБ Димитър Радев, финансовия министър Росица Велкова и главният изпълнителен директор на "Борика" Мирослав Вичев, предаде репортер на Novini.bg.

Nexo постигна споразумение с регулаторите в САЩ - плаща глоба от 45 млн. лв.

Асен Василев от „Продължаваме промяната“ посочи, че би било добре по случая „Nexo“ да бъде изслушана прокуратурата и представители на компанията. Той допълни, че това може да стане в следващо заседание. Бе одобрено предложението да бъдат изслушани представители на службите.

По време на заседанието не присъства министъра на финансите поради болест, присъедини се зам.-министърът на финансите Александър Свраков. Той увери, че ще се окаже пълно съдействие по случая. "При нас непрекъснато се формират най-различни групи с най-различни тематики. По проекта критпоактиви "Борика" са проведени три срещи с МФ. Първата е в кабинета на министъра. На нея, освен посоченият проблем, са разгледани още няколко, за които са създадени отделни групи", уточни той.

От ГЕРБ поискаха да се упомене точният предмет на работната група в (МФ) относно проучването на възможност за разплащане с криптовалути.

От Министерство на финансите заявиха, че първата среща е била на политическо ниво. На втората среща на 13 май се е обсъдило какви операции могат да се въведат, как технически може да се извърши и дали има законови пречки това да се случи. Законови пречки за това нямаше, имаше рискове по отношение на прането на пари. Това изследване се е наложило поради развитието на финансовия сектор и навлизането на нови технологии.

Основна пречка пред приемането на този вид разплащане е, че не може да се гарантира, че тези активи са чисти и не се осъществява пране на пари през криптовалути, отбеляза Петър Чобанов от ДПС.

Не може да се спре развитието на този сектор, но той трябва да се регулира и контролира, изтъкнаха от МФ.

От „Възраждане“ посочиха, че през 2020 г. компанията Nexo вече е била разследвана в САЩ. И попитаха представителите на МФ дали са проверили тази компания.

Отговорът бе, че няма практика да се проверяват всички експерти, които са изпратени на работни срещи.

„Ние не се занимаваме с разследвания, а с регулаторна рамка. Има други органи за тази цел. Не сме имали сведения, че нещо нередно се случва. За 25 г. работа като експерти не сме имали такъв случай. За в бъдеще ще правим по-сериозно проучване и анализ“, коментираха финансовите експерти.

След въпрос на Асен Василев бе уточнено, че втората среща по негова инициатива е била последна, тъй като е станало ясно, че трябва да се произнесе европейски орган преди да се предприемат следващи стъпки.

"След като няма регулация, няма информация какъв е произходът на парите как изобщо се съгласявате да водите преговори за подобно въвеждане на този вид разплащане. Защо не отговорите направо, че такъв проект не може да стане?", попита Йордан Цонев от ДПС.

Представителите на МФ заяви, че експертните срещи са две. Те са били между „Борика“ и представители на 4 асоциации.

От Демократична България попитаха дали е имало основания за регулаторен контрол спрямо Nexo? Не сме имали данни , за да предприемем подобни действия. В момента сме в процес на сформиране на работна група, която да изготви законопроект за въвеждане на регламент за контрол на пазарите на криптоактиви (MiCA), заявиха от МФ.

На въпрос дали са проверени Nexo дали са плащали данъци, от МФ уточниха, че нямат право да дават такава информация. Стана ясно още, че Nexo е глобална платформа, която работи под чуждестранна юрисдикция. Освен това не попадала и под контролния надзор на банка или друг регулатор, затова и компанията не била наблюдавана и не са извършвани проверки.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2052 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.20 | 20:49

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076
РАШО ДАМАДЖАНА

2023.01.20 | 20:13

2
КО СА ПРАЙТИ НА ЛУДИ ОТ ПП .., ЗНАЕ ЛИ СТЕ ЗА НЕКСО ОЩЕ КОГАТО БЯХТЕ НА ВЛАСТ...

2023.01.20 | 19:12

1
Коко.рчо ще го е.ат

Добави коментар

Водещи новини