Прокуратурата с подробности за Nexo след споразумението със САЩ

  • 20 януари 2023 12:49

  • 4035
  • 24
Прокуратурата с подробности за Nexo след споразумението със САЩ
© Булфото (архив)

Прокуратурата на Република България поздравява американските регулаторни органи за постигнатия успех в проверката на дейността на компания за търговия с криптовалута, чийто собственици са обект на разследване и в България. Това се казва в изявление на говорителя на Прокуратурата Сийка Милева:

“Разбирам интереса на медиите към казуса, който още преди десет дни обявихме, че е мащабен по своето разследване, не само за нас в България, но и отвъд границите ни. Информациите от последните часове само потвърждават това.

Nexo постигна споразумение с регулаторите в САЩ - плаща глоба от 45 млн. лв.

Постигнатото споразумение между Nexo Capital Inc., регистрирана през 2018 год. на Каймановите острови и компетентните регулаторни органи на САЩ е показателно за това, че разследваните от нас лица признават вината си пред регулаторните органи, а именно, че са предлагали финансови и банкови услуги без разрешение, заобикаляйки и нарушавайки правилата за защита на инвеститорите.

Компанията се съгласява да заплати доброволно глоба общо в размер на 45 млн. щатски долара за това, че същата не е регистрирана на територията на САЩ за търговия на криптовалута по надлежния ред съгласно Закона за ценните книжа. Компанията ще прекрати дейността си по отношение на всички американски инвеститори и ще напусне изцяло пазара на САЩ.

Разследването в България е за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на финансови престъпления, в т.ч. „пране на пари“, предоставяне на банкови и финансови услуги без лиценз, компютърни измами и данъчни престъпления.

Във връзка с образуваното досъдебно производство у нас, още в края на миналата година е изпратена молба за правна помощ до САЩ. Изготвят се и престои да се изпратят молби за правна помощ и Европейски заповеди за разследване и до други държави, с цел да се съберат всички доказателства, необходими за изясняване на цялостната фактическа обстановка с оглед предмета на доказване по делото.

Работата по досъдебното производство продължава, като искам да подчертая, че то е в тясно сътрудничество с нашите чуждестранни партньори. По досъдебното производство са приобщени множество жалби от британски граждани, съдържащи твърдения, че са жертва на измами от страна на „Nexo“.

В заключение бих искала да поздравя от името на Прокуратурата на Република България американските регулаторни органи за постигнатия успех в проверката на дейността на “Nexo”, чийто собственици са български граждани.

Използвам случая да изразим готовността си за активно сътрудничество между Прокуратурата на Република България и институциите на САЩ за постигане на общите партньорски цели на България и САЩ за отстояване на евроатлантическите ценности и върховенството на правото.”

Последвайте канала на

Радина Лазарова
4035 24

Свързани новини

Коментари 24

Добави коментар

2023.01.20 | 13:23

5
Сийкин не е чел решението. Нексо се приканва да регистрира продукта си на американския пазар, а не да го напусне. Nexo Capital Inc. няма офиси или служители в България. Сийкин и англичаните ще си сабират цирка и обратно в Израел. България ще плаща колосални обезщетения на Нексо Швейцария за медийния спектакъл, разигран на изпроводяк от Сийкин.

2023.01.21 | 11:52

24
Да видим колко е дълбок джоба на гешевтурата, тоест вашият джоб.

2023.01.20 | 21:27

20
Хубаво е да те приканят от психиатрията.
Ма много ги разбираш мамин

2023.01.20 | 15:21

15
Да не си врачка?
Хохохохохо :)))))

2023.01.21 | 04:16

23
Опря ножът в кокала и....... Споразумение....... Хохохохох :))))) """Постигнатото споразумение между Nexo Capital Inc., регистрирана през 2018 год. на Каймановите острови и компетентните регулаторни органи на САЩ е показателно за това, че разследваните от нас лица признават вината си пред регулаторните органи, а именно, че са предлагали финансови и банкови услуги без разрешение, заобикаляйки и нарушавайки правилата за защита на инвеститорите. Компанията се съгласява да заплати доброволно глоба общо в размер на 45 млн. щатски долара за това, че същата не е регистрирана на територията на САЩ за търговия на криптовалута по надлежния ред съгласно Закона за ценните книжа. Компанията ще прекрати дейността си по отношение на всички американски инвеститори и ще напусне изцяло пазара на САЩ."""
Тая лъже!

2023.01.20 | 14:25

11
Сийке, Сийке! Пак си се объркала ма, Сийке, ама то пък, и на уличните псета е ясно, че си объркана по рождение! Ти наричаш "жалби от чуждестранни граждани" мокрите поръчки, които началникът ти с Каскета получава от сарайско-банкянските мутри и мафиоти, но най-вече от коварното, много мръсно и много долно нищожество, назначено от чудовището в Кремъл за "български" президент - за срам и резил на великата ни някога държава! никога никакви служби откъдето и да е не са искали от вас "съдействие" ма како Сийке, никога! Защо продължаваш ад лъжеш като циганка, хваната да краде в трамвая?!

2023.01.20 | 21:31

22
Какъв богат език,МА

2023.01.20 | 21:26

19
Луда за вързване
Намали кристалите брат

2023.01.20 | 15:24

16
Явно си некой дришо и пафкаш кошче :)
Како Сийке!

2023.01.20 | 13:21

4
Единственото, което признава компанията, както го признават и съответните служби в Щатите е, че Nexo са предоставяли финансови и банкови услуги без да имат лиценз, за което са приели да платят съответната глоба и въпросът е приключен! Ясно ли ти е ма, како Сийке?! Не, не ти е станало ясно, защото си по тъпа и от началника ти с Каскета, никъде НИКОЙ в Щатите на споменава за тероризъм, за забикаляне на санкциите спрямо Русия, за измами и престъпления! А ти и Бръснатата Кратуна от школата на ДС- Симеоново защо продължавате да лъжете ма, како Сийке?! И защо поне веднъж не си признаете, че изпълнявате мръсни поръчки, че се изцяло лакеи на сарайско-банкянската престъпна шайка, на СИКаджийската мутра от подземния свят, на милиардера - чудвище от сараите и на Зеления чорап от село Славяново, чиято мокра поръчка сега блестящо изпълнихте! Както друга мокра поръчка блестящо изпълни и Сакатото нищожество от Учиндол, дето, както се чува, вече не може да стои на краката си и е жив труп! Нищо, како Сийке ,нищо! Само че, този път стотиците милиони, на които пак ще бъде осъдена България от Съда за правата на човека, ще ги платите ти и Каскета, ще ги плати с кюлчетата злато Тиквата от Банкя, ще ги плати сарайското чудовище с милионите от "Росенец", от топлите и студени резерви, ще ги плати и коварният селяндурин от Славянво! Него поне не го мислим, началникът му Кремъл ще му "помогне" финансово!

2023.01.20 | 21:30

21
Ку -ку пълно
потрес!

2023.01.20 | 17:11

17
Слугинята на Каскета Сийк , не спира да лъже! Не спира да лъже точно като слугиня на Бръснатата Кратуна от школата на ДС в Симеоново! От Nexo никога не са признавали вина! Спри ма, нещастнице Сийке, спри да лъжеш и да лижеш задника на началника си - най-мразената и презирана персона в България! Спри ма Сийке! Че този задник и толкова насран и така смърдящ, спри да го лижеш ам, Сийке!

2023.01.20 | 21:25

18
Ти си луда

2023.01.20 | 15:03

14
Мачкай, Гешев! Коалицията Нексо е голяма пералня. Дано хванат престъпленията на олигарха Прокофиев

2023.01.20 | 14:59

13
С МНОГО ПАРИ НЕСИ ВИНОВЕН ,ВИНАГИ СИ ПРАВ.
иван

2023.01.20 | 13:06

1
ДО КОГА БЕ БЪЛГАРИНО И БЪЛГАРКЕ ,ЩЕ СЕ ПРОДАВАТЕ ЗА ПАРИ И ВЛАСТ.МНОГО ЕНИЧЕРИ И ЕНИЧЕРКИ.СМЪРТ НА ПРОДАЖНИЦИТЕ ПАТИИНИ - СВОБОДА НА НАРОДА БЪЛГАРСКИ.....
ОТ ДЕ СЕ РОДИ

2023.01.20 | 14:44

12
ТАКЪВ САКАТ ...., БУТАЙ ....Г ОВНО ...
хищна хиена

2023.01.20 | 13:57

10
ората на шиши ще си съдействат със саш

2023.01.20 | 13:46

8
Америка защо няма главен прок yрор? Тия мислят, че прок урора на Ню Йорк е институция на САЩ, хахахаа. Независим прок урор значи, че не е назначен от властите. А в бантустан главният е нещо като заместник президент, със собствена армия, охрана, бюджет, говорителки...

2023.01.20 | 13:55

9
Кое наричаш "бантустан" бе, педал прост?

Добави коментар

Водещи новини