Депутатите освободиха шефа на Сметната палата

  • 20 януари 2023 14:30

  • 2586
  • 5
Депутатите освободиха шефа на Сметната палата
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Освобождаването на председателя на Сметната палата Цветан Цветков влезе извънредно в дневния ред на депутатите. 

Проектът на решение е внесен днес от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход". 

Така народното събрание размести дневния си ред и дори измести парламентарния контрол във вторник.

Депутатът от ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова изтъкна като причина за освобождаването изтеклия мандат на председателя, който е седем годишен. По думите ѝ Сметната палата не е упражнявала контрол върху финансирането на политическите партии, което е станало ясно от вчерашното изслушване в бюджетната комисия. Според нея председателят на Сметната палата не полага достатъчно грижи да функционира така, както го изисква законът.

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев коментира, че тези действия на парламента, са меко казани скандални.

"Първата причина е, че от днес за днес решавате, че искате да отстраните председателя на Сметната палата, без мотиви. Нека бъде започната нормална процедура. Но да отстранявате председателя, без да имаме избран нов, показва мотиви, които нямат нищо общо с това, че му е изтекъл мандатът", добави Василев. 

На живо: НС прие на първо четене допълнения в Закона за здравното осигуряване

Народните представители включиха в днешната си програма проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно механизма на финансиране на политическите партии и инициативните комитети в България и разработването на препоръки за законодателни промени с цел прозрачност на финансирането и ефективност и видимост на извършените разходи. Вносител на проекта за решение е Асен Василев и група народни представители от "Продължаваме Промяната". Точката е включена в дневния ред като последна за днес.

Вчера в бюджетна комисия изслушахме шефа на НАП и шефа на Сметната палата. Има сериозни пропуски в законодателството по отношение на  отчетността на политическите партии. Според закона политическите партии се отчитат само по документи, а Сметната палата не правела никакви фактически проверки. Тоест, ако една партия е купила 1000 билборда, но по документи отчете, че е купила два, Сметната палата проверява само дали тези билбордове са правилно платени или не, но не проверява колко билборда всъщност е имало. Същото се отнася за всички други разходи за транспорт, медии и др. Това създава сериозни възможности за злоупотреба. Оказва, че Сметната палата, когато са направени дарения, само преглежда дали въпросното лице, от което са даренията, е имало доходи да направи даренията. Но няма възможност да получи информация това лице в коя компания работи, няма как да се направи пълен одит на начина, по който политическите партии се финансират, обясни Василев. 

По думите му целта на комисията е да предложи законодателни промени, така че Сметната палата и НАП да могат да си свършат работата.

Сметната палата институционално не е реагирала относно получените дарения към “Демократична България”. Извършва се одит на всички дарения, ще бъде проверен и източникът на доходите. А относно това, че одитът за политическите партии за 2021 година е готов, въпреки което не е внесен за разглеждане. Одитът се подготвя, а когато приключи, Сметната палата ще публикува доклана на интернет страницата на институцията. През всички тези години всеки един одит е изпращан в парламента. Това коментира от парламентарната трибуна Цветков. 

Цветан Цветков благодари на хората, които в 43-ото Народно събрание са го предложили и са гласували за неговия избор. 

След гласуване народните представители свалиха от длъжност Цветков със 118 гласа "за" 82 "против". 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
2586 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.01.20 | 15:09

3
Да ни е честита новата мафиотска коалиция , ГЕРБ,ДПС,БСП и БВ, хора не ви ли писна да ви мачкат 33 години вече уж преход , само в ПП и ДБ ни е надеждата дори даже и Възраждане , на следващите избори помислете добре преди да гласувате за коалицията на мафията ако искате винаги да сме на последно място по всичко
така като гледам

2023.01.20 | 20:35

5
Нека първо смачкаме шарлатаните от ПП, те са най-големия проблем сега!

2023.01.20 | 15:55

4
така е, но ПП и ДБ никога!
PaulaFox

2023.01.20 | 14:56

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076
PaulaFox

2023.01.20 | 11:24

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини