Швеция ще продължи диалога в Съвета на ЕС по приемането на България в Шенген

  • 20 януари 2023 11:06

  • 396
  • 3
Швеция ще продължи диалога в Съвета на ЕС по приемането на България в Шенген
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Швеция поддържа непрекъсната комуникация с държавите членки, които имат резерви по приемането на България в Шенген и ще пристъпи към поставяне на въпроса в дневния ред на Съвета на ЕС, ако бъде постигнато съгласие. Това заяви Н.Пр. Катарина Рангнит, посланик на Кралство Швеция в България, в отговор на въпрос от страна на съпредседателя на „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на.

Посланик Рангнит беше гост на Народното събрание на Република България на 19 януари 2023-а г. по покана на председателя на Комисията по въпросите на Европейския съюз и народен представител от „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“ - Деница Симеонова. Посланик Рангнит представи пред група народни представители приоритетите и програмата на шведското председателство на Съвета на ЕС.

Членството на България в Шенген беше една от основните теми в дискусията, а шведският посланик подчерта, че ротационното председателство е насреща за продължаване на диалога по темата.

Швеция подкрепя членството на България и Румъния в Шенген

Деница Симеонова подчерта, че за България правовата държава е изключително важен приоритет, както и защитата на демокрацията, свободата на медиите и предприемането на мерки за подкрепа на журналисти от натиск, включително и тези на територията на ЕС, които разследват режима на Кремъл.  

Посланик Катарина Рангнит акцентира, че за Швеция върховенството на правото също е приоритет с особена важност. По време на дискусията се откроиха още приоритети, сред които са икономическата и военна подкрепа за Украйна, както и подкрепата за пътя на страната към Европейския съюз. Шведското председателство ще насочи вниманието си към европейската конкурентоспособност, намаляването на рисковете от нестабилните цени на енергията, както и на реформата на енергийния пазар, екологичния преход и спазването на принципите на правовата държава

Председателят на парламентарната група на „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“ Андрей Гюров попита посланика какви инициативи ще предприеме шведското председателство по отношение на защита на журналистите. Той заяви, че темата е особено важна за страната ни с оглед на скорошното обявяване на българския журналист Христо Грозев за издирване от Руската федерация. Гюров постави акцент върху проекторешението на българския парламент, което „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“ внесе, изисквайки конкретни действия от страна на българското правителство за защита на журналиста и свободата на словото. В рамките на същото заседание депутатите приеха проекта на решение на „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"“, чието разглеждане предстои в пленарна зала.

По покана на Деница Симеонова и Комисията по въпросите на ЕС на заседанието присъстваха също студенти и преподаватели по специалностите „Международни отношения“ и „Европеистика“ от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Университета за национално и световно стопанство и Американския университет в България, които имаха възможност да се запознаят отблизо с работата на Комисията.

 

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
396 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.01.20 | 12:57

3
Тъй като влизането в Шенген е от жизненоважно значение за икономиката и равнопоставеността на България и Румъния, а влизането на Швеция в Нато е жизненоважно за Швеция тези два приема да бъдат обвързани един с друг. Така правят уверените страни.
Абве

2023.01.20 | 12:24

2
Тия шведски говеда що не си гледат работата ние не сме съгласни да сме в е с
PaulaFox

2023.01.20 | 11:17

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини