Началникът на отбраната: Конфликтът в Украйна показва, че решаващи за успеха са ситуационната осведоменост и бързият обмен на информация

  • 19 януари 2023 18:06

  • 461
  • 3
Началникът на отбраната: Конфликтът в Украйна показва, че решаващи за успеха са ситуационната осведоменост и бързият обмен на информация
© Министерство на отбраната
Слушай новината Слушай новината

Конфликтът в Украйна показва, че решаващи за успеха са ситуационната осведоменост, бързият обмен на информация, маньовър и устойчива логистика. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в изказването си по време на заседанието на Военния комитет на НАТО в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Според Ефтимов бързото съсредоточаване на ефектите по критични способности на противника и запазването на инициативата, на базата на устойчиво управление, са ключови фактори за успеха. "Децентрализацията и делегирането на правомощия на мотивирани командири осигуряват бързина и ефективност на вземаните решения при воденето на бойни действия“, добави Ефтимов.

Той беше категоричен, че това поставя още по-високи изисквания към въоръжените сили и по-специално към степента на тяхната готовност, ниво на подготовка и оперативна съвместимост, и не на последно място – към ефективността на системата за осигуряване и поддръжка. „Постигането на тези критерии е възможно само чрез сериозни инвестиции в отбраната и изграждането на мотивиран и добре подготвен личен състав“, подчерта адмирал Ефтимов.  

В рамките на събитието адмирал Ефтимов обсъди предизвикателствата пред сигурността в Балканския регион, както и аспекти на военното сътрудничество със своите колеги генерал Даниел Петреску от Румъния и генерал Марк Мили от САЩ.

Началникът на отбраната участва в първото за тази година заседание на Военния комитет на НАТО в Брюксел

Заседанието на Военния комитет даде възможност на началниците на отбраната да обсъдят обстановката в Украйна, както и възможностите за оказване на подкрепа към страната. Отделни сесии бяха посветени на дискусия и анализ на текущото състояние и бъдещото развитие на мисиите и операциите в Косово и Ирак. 

По-рано днес председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер заяви, че Русия няма да се откаже от целите си в Украйна, дори да изгуби войната. По неговите думи не е ясно колко време би било необходимо на Русия да се възстанови след военна загуба, но може да се очаква руската страна да извлече съответните поуки и да се постарае да ги приложи в нов опит за постигане на целите след години. 

Вчера заместник-генералният секретар на алианса Мирча Джоана коментира, че целта два процента от БВП на страните от НАТО да бъдат осигурявани за отбрана вече не изглежда като таван, а като средна величина.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
461 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.19 | 23:19

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076
Емѝ...

2023.01.19 | 19:39

1
Забравя нещо изкуфелият червен олигофрен - оръжието, което може да нанася точни удари, като използва тая информация. Оръжие, което кабинетът на ЗКПЧ-то на зеления чорап отказа да придобие.

2023.01.19 | 19:40

2
така е, всичко що си е пропивало мозъка по съветски и руски "военни училища" трябва да се пенсионира немедленно.

Добави коментар

Водещи новини